Přitvrdíme kontroly, slíbily Lesy ČR ve finále tendru

ČTK Karel Toman, ČTK
8. 9. 2011 16:08
Závazek přichází den poté, co BIS podnik opět označila za příklad nefér zakázek
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Státní podnik Lesy ČR od příštího roku ještě více zpřísní kontrolu těžby dříví, aby zabránil nelegální těžbě a ztrátám.

Novinářům to na čtvrteční tiskové řekl generální ředitel Lesů ČR Svatopluk Sýkora. 

Přísnější kontroly tak začnou s očekávaným startem těžby po vyhlášení vítězů pětiletých tendrů na komplexní práce zhruba za sedm miliard korun.

Podnik o tom informoval den poté, co jej BIS ve své zprávě opět jmenovala jako příklad státní společnosti, u níž zaznamenala tlak lobbistů na ovlivnění veřejných zakázek.

"BIS zachytila pokusy o manipulaci se zadávací dokumentací, nestandardní zadávání zakázek nebo rozšiřování již uzavřených smluv o nevýhodné dodatky," stojí ve zprávě v pasáži věnované Lesům ČR.

Na kontroly půjde víc lidí i peněz

Na tiskové konferenci se ale podnik zaměřil spíš na opatření ke zpřísnění kontroly samotné těžby dřeva.

"Všichni kontrolní zaměstnanci Lesů ČR prošli proškolením, posílíme i náklady na kontrolní systém ve finančním plánu od roku 2012. Dochází nejen k nasazení většího počtu vlastních zaměstnanců, ale i nezávislých kontrolorů," uvedl Sýkora.

Lesy ČR podle něj od roku 2012 postupně rozšíří kontrolní mechanismy, jejichž součástí budou elektronická měřicí zařízení vytěžené hmoty či technologie, které monitorují pohyb těžebních strojů.

Už nynější systém kontroly je podle ředitele Sýkory funkční. Například letos v květnu podnik odhalil neoprávněnou těžbu dříví, kdy těžařská firma vykázala nesprávné údaje o množství dříví, což snížilo jeho cenu v neprospěch Lesů ČR.

"Vzhledem k tomu, že smluvní partner nezaplatil smluvní pokutu ani nenahradil způsobenou škodu, přistoupily Lesy ČR k čerpání bankovní záruky ve výši téměř osmi milionů korun a odstoupily od smlouvy," podotkl Sýkora.

10 procent pro malé firmy

Do finálového druhého kola postoupilo v srpnu 62 z 66 firem. Lhůtu pro podání nabídek na lesní práce a prodej dřeva od roku 2012 mají do 5. října, kdy se uskuteční veřejně přístupné otevírání obálek s nabídkami. Uzavírání smluv s vítězi LČR předpokládají v průběhu listopadu 2011.

Lesnické firmy soutěží o kontrakty na 117 územních jednotkách. Firmy mohly podat žádosti o účast na libovolném počtu jednotek. Celkem podaly 4132 přihlášek, dílčích výzev nyní LČR rozeslaly 3930. O každou část veřejné zakázky se v průměru uchází 33 subjektů. Zakázku získá subjekt s nejnižší nabídnutou cenou.

Ministr zemědělství Ivan Fuksa dnes připomněl, že od roku 2012 bude deset procent objemu těžby vyhrazeno pro takzvané malé tendry, které jsou určeny pro drobné živnostníky a regionální těžaře či zpracovatele dříví. Na každé lesní správě je nyní pro tyto účely vyčleněno zhruba deset procent těžebních možností roku 2012, což představuje přibližně 750 tisíc metrů krychlových dříví.

Lesy ČR zvýšily zisk

"V současnosti probíhá na lesních závodech pilotní projekt, v rámci kterého bylo vyčleněno deset prodejních bloků o objemu 3500 metrů krychlových. Ty budou v září 2011 nabídnuty do prodeje formou elektronických aukcí dříví na portálu Lesů ČR," komentoval dnes malé tendry předseda dozorčí rady podniku ekonom Miroslav Zámečník.

Lesy ČR patří asi polovina lesů v zemi, tedy přes 1,3 milionu hektarů. Z nich do tendru půjde zhruba 90 procent plochy. Přibližně desetinu lesů státní podnik spravuje prostřednictvím svých pěti lesních závodů. Loni Lesy ČR zvýšily zisk na rekordních 3,13 miliardy korun před zdaněním. Předloni činil 784 milionů korun. V letošním prvním pololetí měly Lesy ČR hrubý zisk 3,4 miliardy korun.

 

Právě se děje

Další zprávy