Penta zvolila v boji o Sazku postup chytré horákyně

Zdeněk John
8. 9. 2011 18:26
Penta složí peníze v jiné bance a cenovou nabídku dá nezávislému notáři

* Penta představila svůj postup, jak koupit Sazku * Výjimečná situace kolem Sazky: prohlášení k ní už dávají přímo miliardáři Dospiva Komárek * Správce Cupka pro Aktuálně.cz: Postupu Penty nevyhovím

Praha - Investiční skupina Penta podá nabídku na koupi zkrachovalého loterijního podniku Sazka. Její postup v tendru přitom připomíná pohádku, v níž Chytrá horákyně musí přijít oblečená/neoblečená.

V den podávání závazných přihlášek v soutěži, kterou vypsal insolvenční správce Josef Cupka, složí společnost ovládaná Pentou k nezávislému notáři nabídku na koupi podniku. Bude ji chtít poté doručit insolvenčnímu správci a zveřejnit.

Správce Cupka už pro Aktuálně.cz reagoval: takovou nabídku, jak ji chystá Penta, si nepřevezme.

Penta totiž touto konstrukcí nesplní podmínky tendru, proti nimž dlouhodobě ostře protestuje. Dosáhne však jiného efektu: na veřejnosti se objeví částka, za jakou by Sazku koupila.

Tlak na PPF a KKCG kvůli ceně

Tím chce vyloučit to, aby největší soupeř v tendru - PPF a KKCG - mohl Sazku převzít za příliš nízkou cenu.

Sazka
Autor fotografie: Ludvík Hradilek

Sazka

"O Sazku se od počátku ucházíme proto, že vidíme významné synergie s Fortunou. Každý, kdo se s naší nabídkou obeznámí, se bude moci přesvědčit, že nabízíme tržní cenu, která plně odráží naše vnímání hodnoty podniku Sazka. Tuto cenu jsme připraveni uhradit. V případě, že správce Cupka prodá Sazku za nižší cenu než naši, bude to přímý a naprosto veřejný důkaz, že dochází ke krádeži Sazky," řekl Marek Dospiva, partner skupiny Penta.

Cupka žádá peníze do J&T

Správce Cupka pro Aktuálně.cz popsal postup Penty jako nesmyslný. Už v srpnu zveřejnil podmínky soutěže. Je mezi nimi i složení půlmiliardové kauce do J&T banky, což Penta odmítá udělat.

"Víte co, já nemohu měnit podmínky soutěže, jak si to Penta představuje. Podmínky schválil věřitelský výbor i soud, to prostě nejde," řekl Cupka.

Cupka prohlásil, že k žádnému nezávislému notáři, o kterém Penta mluví, si pro její nabídku nepůjde. "K jakému notáři? Jsou jich stovky? Který bude ten pravý? A bude jenom jeden? Co když těch nabídek Penta uloží u notáře víc," podotkl Cupka.

Komárek vyzývá Dospivu

Na postup Penty reagoval i Karel Komárek, majitel skupiny KKCG, který vyjádření pro média poskytuje jen výjimečně.

"Vyzývám pana Dospivu, aby přestal hrát osobní mediální exhibici a začal jednat profesionálně a v souladu se zákony. Zároveň považuji za úsměvné obviňování z údajné netransparentnosti z úst zástupce firmy, která dle deníku SME aktuálně čelí na Slovensku vážným obviněním z korupce poslanců slovenského parlamentu!!!," uvedl Komárek podle oficiálního prohlášení KKCG, jednoho ze zájemců a největších věřitelů Sazky.

Jak to Penta udělá?

Společnost ovládaná Pentou složí 23. září k nezávislému notáři nabídku na koupi podniku. Nabídka bude složena před termínem podávání nabídek správci (tj. před 18.00) a bude otevřena až po tomto termínu.

Nabídku bude moci otevřít i insolvenční správce; v případě, že tuto možnost nevyužije, otevře ji notář a obratem odešle správci. Nabídka bude otevřena za přítomnosti médií.

Nabízenou kupní cenu Penta složí u vybrané komerční banky, nikoliv v J&T, a doloží to potřebným potvrzením.

 

Právě se děje

Další zprávy