Nejbezpečnější banka: Vede VÚB, pak Česká spořitelna

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
5. 9. 2011 12:04
Česká spořitelna má druhou příčku. Evropské banky ale trápí problémové dluhopisy
Českou spořitelnu z první příčky sesadila slovenská Všeobecná úverová banka.
Českou spořitelnu z první příčky sesadila slovenská Všeobecná úverová banka. | Foto: Česká spořitelna

New York, Frankfurt - Nejbezpečnější bankou ve střední a východní Evropě už není Česká spořitelna, ale slovenská Všeobecná úverová banka (VÚB).

Na druhou pozici odeslala spořitelnu v žebříčku za rok 2011, který pravidelně sestavuje prestižní americký časopis Global Finance. O příčku horší pozici má letos i česká Komerční banka, která se posunula na třetí příčku.

Hlavním kritériem hodnocení byl rating dlouhodobých závazků jednotlivých ústavů u tří hlavních ratingových agentur: Standard&Poor's, Moody's Investors Service a Fitch Ratings. Důležitá ale byla i velikost bank podle celkového objemu aktiv.

Strašák krizových dluhopisů

Mezi největšími světovými bankami získala letos titul té nejbezpečnější německá KfW, na druhém místě skončila francouzská Caisse des Dépôts et Consignations, třetí příčka patří nizozemské Bank Nederlandse Gemeenten (BNG).

Na evropském bankovním trhu se nyní cení každá podobně dobrá zpráva. Některé předpovědi jsou totiž poměrně černé. Jako pondělní prohlášení šéfa německé Deutsche Banka Josefa Ackermanna.

"Říkám to, co je zřejmé: Řada evropských bank nepřežije, pokud budou muset státní dluhopisy, které drží v portfoliích, přecenit podle tržních cen," podotkl na bankovní konferenci ve Frankfurtu ředitel největší banky v Německu.

Česká banky mají například v dluhopisech Řecka, Irska, Itálie, Španělska a Portugalska 28 miliard korun.

Ackermann také řekl, že opatření, k nimž ve snaze snížit státní dluh teď přistupují některé evropské země, budou potřebovat určitý čas. Někteří účastníci trhu mají podle Ackermanna nereálné představy, pokud jde o tempo zavádění zmíněných opatření.

Krize kolem státních dluhů v eurozóně je v posledních měsících jednou z hlavních příčin abnormálních výkyvů na finančních trzích. To se podle Ackermanna zřejmě nezmění, dokud bude na trzích přetrvávat nejistota kolem toho, jak dluhy snížit.

 

Právě se děje

Další zprávy