České firmy získaly od EU nejvíce peněz v historii

Tereza Holanová Tereza Holanová
2. 9. 2011 16:10
Podnikatelé z fondů poprvé odčerpali více než jednu miliardu za měsíc

Praha - V srpnu si české firmy z Operačního programu Podnikání a inovace rozdělily rekordních 1,067 miliardy korun. Podle ministerstva průmyslu a obchodu je to vůbec poprvé, kdy měsíční čerpání dotací překročilo jednu miliardu korun.

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek tvrdí, že se tak stalo především díky rychlosti, s jakou se firmám prostředky z evropských fondů daří čerpat. Většina komunikace se podle zástupců ministerstva odehrává elektronicky, což je rozdíl oproti většině programů.

K urychlení celého procesu pomohlo také sjednocení metodických výkladů. K hlavním problémům totiž dříve patřilo, že si jednotlivé organizace vysvětlovaly některé komplikované situace různě a žadatelé mohli někdy tápat.

"Podařilo se nám například výrazně zpřehlednit administrativu spojenou s evropskými dotacemi, což rychlosti čerpání významně prospělo," uvedl Kocourek.

V minulém roce zamířilo k českým firmám měsíčně pouze něco přes půl miliardy korun. Celkem podniky z Operačního programu získaly již více než 22 miliard korun. Program, v rámci něhož mohou české podniky dohromady načerpat téměř 90 miliard korun, je tak už z jedné čtvrtiny úspěšně vyčerpaný.

"Další prostředky jsou přitom přislíbené konkrétním podnikatelům a čekají jen na to, až firmy své projekty dokončí, aby jim bylo možné přislíbené prostředky zpětně vyplatit," dodává Miroslav Křížek, generální ředitel agentury CzechInvest.

 

Právě se děje

Další zprávy