Nemáme ani korunu v Řecku, chlubí se Raiffeisenbank

Ekonomika Ekonomika
30. 8. 2011 11:11
Pololetní zisk středně velké banky Raiffeisenbank stoupl na 1,2 miliardy korun
Sídlo Raiffeisenbank v Praze.
Sídlo Raiffeisenbank v Praze. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Raiffeisenbank, která patří ke středně velkým tuzemských bankám, v prvním pololetí meziročně zvýšila čistý zisk téměř o třetinu na 1,2 miliardy korun. Banka o tom informovala v tiskové zprávě.

"Situace se zlepšuje především ve firemním sektoru, navíc se nám daří úspěšně vymáhat nesplácené pohledávky. Navíc na rozdíl od jiných českých bank nemáme ani korunu v dluhopisech jakékoli jihoevropské země, a nečelíme tak ztrátám způsobeným potížemi těchto zemí," komentoval výsledky generální ředitel banky Lubor Žalman.

ČNB také v úterý zveřejnila výsledek zátěžového testu, v němž konstatuje, že tuzemské banky mají v jihoevropských státech postižených dluhovou pastí celkem 28 miliard korun.

Čtveřici největších tuzemských bank klesl v souhrnu za první pololetí letošního roku čistý zisk o šest procent na 19,6 miliardy korun. ČSOB, Komerční bance a UniCredit Bank čistý zisk především kvůli odpisu řeckých dluhopisů klesl, České spořitelně se čistý zisk zvýšil.

Čisté úrokové výnosy Raiffeisenbank zůstaly meziročně stabilní, příjmy z poplatků (především díky oživení obchodování ve firemním sektoru) vzrostly o 20,5 procenta na 1,08 miliardy korun.

Banka ve druhém čtvrtletí navýšila kapitál o téměř miliardu korun, dalších 785 milionů korun přidal nerozdělený loňský zisk.

"V prvním pololetí jsme tak otevřeli téměř 20 nových poboček včetně jedné z největších na pražském Václavském náměstí a dalších zhruba 15 rozšířili či rekonstruovali. Počet zaměstnanců banky se za poslední rok zvýšil o více než 400. Vedle prémiových klientů budeme více rozvíjet rovněž služby pro privátní klienty pod značkou Friedrich Wilhelm Raiffeisen," nastínil Žalman priority pro letošní rok.

 

Právě se děje

Další zprávy