Rekonstrukce pádu do propasti. Co se stalo majitelce KB

Radim Klekner Radim Klekner
29. 8. 2011 22:19
Banka tvrdí, že nemá problémy s likviditou ani že nechystá rekapitalizaci

Paříž - Francouzská bankovní skupina Société Générale, majitelka tuzemské Komerční banky, tvrdí, že nemá žádné problémy opatřit si dostatek peněz na krytí svých veškerých finančních operací. I kdyby ho musela sehnat "přes noc".

Už několik týdnů ale trvá nepříjemný stav, kdy musí přesvědčovat své okolí, že je zdravá.

Pro spektakulární pád svých akcií, které od počátku roku ztratily téměř polovinu hodnoty, stále nenašla náležité vysvětlení. Management banky v celé záležitosti mlčí.

Generální ředitel Frédérif Oudéy se omezil na konstatování, že "celý bankovní sektor prochází složitým obdobím, a finanční trhy jsou proto extrémně nervózní".

Pokud by ale za vším byl jen tlak spekulantů snažících se minimalizovat vlastní ztráty, nemohl by mnohamiliardový propad akcií být zapříčiněn jen článkem zveřejněným v deníku Daily Mail a následnou záplavou internetových příspěvků od novinářů zabývajících se bankovním sektorem.

Société Générale, šedesátiprocentní vlastník Komerční banky, má vlastní jmění o hodnotě více než jeden bilion eur. Jak ale upozorňuje agentura Reuters, z velkých francouzských bank také nejnižší koeficient samofinancování.

Přebíráme jen solidní dezinformace

Redakce Daily Mailu se za svůj článek ze 7. srpna musela omluvit, odmítla ale, že by nějak pochybila. Odvolala se přitom na sérii příspěvků, jež vyšla během léta v deníku Le Monde, v níž se ve formě "novinářské fikce" spekulovalo o možnosti krachu eurozóny a opětovném zavedení německé marky.

Banka to, že by měla problémy, striktně popírá.
Banka to, že by měla problémy, striktně popírá. | Foto: Reuters

Součástí svérázné fikce byl i článek bruselské dopisovatelky listu La Tribune Florence Autretové, podle které šéf jistého newyorského hedgeového fondu citoval Federální obchodní komisi s tím, že je "lepší investovat do cenných papírů s větší likviditou, než jsou ty od Société Générale".

Věta vytržená z kontextu rozjela nečekaný kolotoč. Následně se dostala na twitterovou stránku další novinářky, v tomto případě pracující pro Reuters, a poté ji použil i deník Libération. Neštěstí bylo na světě.

Desátého srpna ztratily cenné papíry Société Générale při obchodování na burze 14,7 procenta ze své hodnoty.

Večer téhož dne francouzská AFP zveřejnila zprávu, podle které se inkriminovaný článek "stal zdrojem nesprávných informací, jež se ve velké míře postaraly o pád akcií Société Générale".

Je třeba počkat na výsledky

Ředitel SG Oudéa nemůže z pochopitelných důvodů přiznat, že by banka měla nějaké potíže, i kdyby na článku z Daily Mailu, podle kterého "stojí na pokraji propasti", bylo jen smítko pravdy.

Když bude nejhůř, pomohou centrální banky.
Když bude nejhůř, pomohou centrální banky. | Foto: Archiv Evropské centrální banky

"Nervozita okolo bankovních titulů potrvá nejméně do listopadu, kdy budou zveřejněny hospodářské výsledky třetího čtvrtletí," tvrdí. "Budeme mít ještě možnost dokázat trhům, že problémy s likviditou nemáme, že naše aktiva jsou zdravá a schopnosti investovat nejsou ničím omezené."

A vylučuje, že by banka chystala rekapitalizaci. Právě z toho ji ale někteří akcionáři podezřívají.

Problémy s likviditou Société Générale odmítá s poukazem na fakt, že jen během krátkodobého obchodování byla 11. srpna schopna dát shromáždit dvě miliardy dolarů, byť s vyšším úrokem, než je běžný.

"Société Générale nemá tak dobře vybudovanou síť drobného bankovnictví jako kupříkladu BNP Paribas (největší francouzská banka - pozn. red.)," upozorňuje analytik společnosti Mandarine Gestion Yohann Salleron. Týká se to - s výjimkou České republiky, kde má SG silnou Komerční banku - zejména dceřiných poboček ze střední a východní Evropy.

Pád do propasti, o níž ve svém příspěvku hovořila Florence Autretová, je ale v případě druhé největší banky ve Francii přesto téměř vyloučen.

A to navzdory skutečnosti, že nakoupila řecké, portugalské, irské, italské, španělské i francouzské dluhopisy v celkové hodnotě téměř čtyřiceti miliard eur. Takový scénář by nedopustila centrální banka - ať již na národní či evropské úrovni.

 

Právě se děje

Další zprávy