Miroslav Singer dostal za práci guvernéra ČNB dvojku

Tereza Holanová Tereza Holanová
29. 8. 2011 11:20
Guvernér ČNB dostal v mezinárodním hodnocení centrálních bankéřů dvojku
Foto: Jan Langer

New York - Guvernér České národní banky (ČNB) Miroslav Singer dostal za svůj dosavadní výkon ve funkci v letošním roce "dvojku".  Hodnocení "B" získali dále například guvernéři v Číně, Rusku, Polsku nebo ve Velké Británii.

Analýzu centrálních bankéřů celého světa provedl časopis Global Finance, který na svých stránkách rovněž zveřejnil výsledky. Autoři hodnotili celkem 37 centrálních bankéřů celého světa. V případě zemí eurozóny se jednalo pouze o šéfa Evropské centrální banky (ECB).

Global Finance hodnotí činnost šéfů národních bank každoročně. Známky jim uděluje na základě toho, jak banky pod jejich vedením zvládají kontrolovat inflaci, udržet měnovou stabilitu nebo spravovat úrokové sazby.

"Kromě toho bereme v potaz schopnost guvernérů postavit se politickému vměšování a snahám vlády ovlivnit takové věci, jako je otevřenost ekonomiky zahraničním investicím a finančním službám," komentuje vydavatel Global Finance Joseph Giarraputo.

Známka "A" znamená podle autorů výzkumu vynikající výkon, zatímco "F" vypovídá o naprostém selhání guvernéra.

Česko dopadlo lépe než eurozóna a USA

Nejlépe ze srovnání vyšli guvernéři centrálních bank v Austrálii, Malajsii, na Filipínách, Tchaj-wanu, v Libanonu a Izraeli.

Například šéf izraelské centrální banky Stanley Fischer se zviditelnil jako jeden z horkých kandidátů na šéfa Mezinárodního měnového fondu. Z boje o funkci ovšem nakonec musel odstoupit kvůli svému vysokému věku.

Lepší dvojku, tedy známku "B+", získali centrální bankéři v Brazílii, Thajsku nebo například ve Švédsku.

Jean-Claude Trichet, který vede Evropskou centrální banku, získal za svůj letošní výkon "B-". Oproti loňskému roku, kdy byla ECB hodnocená nejvyšším možným stupněm, se tak jedná o zhoršení.

ECB se v posledních týdnech zviditelnila především v souvislosti s nákupem dluhopisů ohrožených zemí eurozóny. Tento krok má řadu odpůrců, včetně německého prezidenta Christiana Wulffa.

Šéf amerického federálního rezervního systému, často označovaného za ekvivalent centrální banky, Ben Bernanke si odnesl "C", stejnou známku mu autoři přidělili již loni. Stejně nebo hůře oznámkovali třeba guvernéry v Japonsku, Maďarsku nebo v Argentině.

Činnost Miroslava Singera hodnotil magazín poprvé, v loňském roce bylo podle autorů analýzy "příliš brzy na hodnocení" vzhledem k tomu, že guvernér do své funkce nastoupil v červnu 2010.

 

Právě se děje

Další zprávy