Volných skladů k pronájmu je málo, nové nerostou

Veronika Skálová Veronika Skálová
29. 8. 2011 10:25
Málo volných ploch může podle expertů odradit investory od vstupu do Česka
Podle odborníků roste skladovacích ploch k pronájmu příliš málo.
Podle odborníků roste skladovacích ploch k pronájmu příliš málo. | Foto: Jan Langer

Praha - Vysoké procento volných průmyslových budov k pronájmu, které vzniklo v době krize, patří v České republice i ve střední Evropě minulosti.

Podle společnosti Cushman & Wakefield, která působí v oblasti komerčních nemovitostí, činí podíl nepronajatých skladových ploch ve střední Evropě v průměru 11,8 procenta, v některých lokalitách ale klesá pod pět procent.

Ani to není příliš dobré, ideální stav ploch, které jsou k dispozici, je podle C&W 10 až 12 procent. Pokud je míra pronajatosti menší, mělo by to na fungujícím trhu motivovat developery k výstavbě nových areálů.

"Středoevropský trh však stále silně pociťuje restriktivní politiku bank a jejich velkou opatrnost vůči financování nových developerských projektů. To vede k pokřivení trhu - například Slovensko se svojí mírou nepronajatosti 2,5 procenta je naprostý unikát v celé Evropě," uvedl Ferdinand Hlobil, vedoucí středoevropského průmyslového týmu v Cushman & Wakefield.

Příliš nízké procento volných ploch je i v České republice, což může spolu s rostoucími cenami nájemného odrazovat nové výrobní i logistické společnosti od vstupu na český trh.

Pronájmům se ve střední Evropě v letošním prvním pololetí podle C&W dařilo nejlépe od roku 2009, horší už je to s novou výstavbou.

Nových skladů vzniklo ve čtyřech zemích střední Evropy je 198 tisíc čtverečních metrů, to je podstatně méně, než byl dlouhodobý průměr. V prvním pololetí roku 2009 vzniklo dokonce desetkát více průmyslových ploch k pronájmu.

"Nejvíce jsou zasaženy trhy Maďarska a Slovenska, kde se letos zatím žádné nové projekty nestaví. V Polsku a České republice došlo oproti loňskému roku k nárůstu, ale i tak jsou tato čísla velmi nízká. Developeři stále stavějí hlavně na základě předpronájmů a se spekulativní výstavbou vyčkávají, hlavně v důsledku omezeného přístupu k financím," dodal Hlobil.

 

Právě se děje

Další zprávy