Volksbanken hrozí znárodnění, české části se netýká

Tereza Holanová Tereza Holanová
26. 8. 2011 14:10
Čtvrtá největší rakouská banka hlásí ztráty kvůli řecké expozici
Foto: Aktuálně.cz

Vídeň - Čtvrté největší bance v Rakousku, Österreichische Volksbanken AG, hrozí znárodnění. Volksbank, která působí na českém trhu, patří do stejné bankovní skupiny, je její "vnučkou".

Rakouský finanční koncern oznámil ztrátu 31 milionů eur (v přepočtu 751 milionů Kč) za druhé čtvrtletí. O peníze společnost přišla především kvůli odpisu investic do řeckých dluhopisů. Banka přitom dříve oznámila, že letos usiluje o čistý zisk 100 milionů eur, uvedla agentura Bloomberg. 

Akcionáři opět přijdou zkrátka

Skupina kvůli tomu nevyplatí akcionářům dividendu. "Z důvodu složité ekonomické situace a kvůli realizaci naší strategie do roku 2015 se výplata dividend nemůže uskutečnit,"  informovala o tom ve své pololetní zprávě. 

Dividendy banka podle rakouských účetních zásad nesmí vyplácet, pokud se ocitne ve ztrátě. Vzhledem k tomuto pravidlu budou akcionáři již třetí rok za sebou bez odměny.

Jestliže banka letos nevyplatí dividendy, získá zároveň vláda právo skupinu převzít, tvrdí mluvčí rakouského ministerstva financí Harald Waiglein. "Celou situaci zhodnotíme a vybereme tu možnost, která bude nejlepší pro daňové poplatníky," uvedl ministr.

Österreichische Volksbanken již oznámila, že od své dcery Volksbank International očekává, že sníží hodnotu rizikových aktiv o 7 miliard eur. Stejně tak se plánuje prodej podílu ve společnosti RZB, za který chce skupina získat 164 milionů eur. Kromě toho společnost hledá kupce pro pobočky Volksbank v Rumunsku.

Česká Volksbank neutrpí

Českou větví této bankovní skupiny je Volksbank, která patří pod Volksbank International AG, tedy dceřinou firmu Österreichische Volksbanken.

Na fungování Volksbank CZ se ovšem turbulence rakouského koncernu nijak neprojeví.

"Na místní banky a jejich provoz nebude mít snížení zisku Österreichische Volksbanken žádný negativní vliv," zdůrazňuje Walter Gröblinger z tiskového oddělení Volksbank International.

To potvrzuje i generální ředitel Volksbank CZ Libor Holub. "Volksbank CZ funguje na českém trhu jako samostatný bankovní subjekt kontrolovaný Českou národní bankou a její hospodaření je zcela zdravé, nevidíme tedy žádný důvod k tomu, proč by tato zpráva měla mít pro Volksbank CZ negativní důsledky," říká pro Aktuálně.cz.

Česká divize Volksbank, která samostatně funguje od října 1996, je podle rakouského vedení bezpečná a zdravá. O tom vypovídají i výsledky jejího hospodaření z minulých let. Na rozdíl od Österreichische Volksbanken pro ni byly uplynulé roky úspěšné - v roce 2010 činil zisk po zdanění 271 milionů Kč, což bylo meziročně o 46 procent více.

S nejvyšší pravděpodobností navíc Volksbank CZ v budoucnu nebude mít s Österreichische Volksbanken už nic společného. Koncern totiž aktuálně vyjednává prodej Volksbank International a všech jejích dcer do rukou ruské Sberbank, transakce by měla být hotová do konce letošního roku.

Naopak Österreichische Volksbanken se s problémy potýká dlouhodobě. Již v roce 2009 jí rakouská vláda poskytla pomoc ve výši 1,4 miliardy eur.

Minulý měsíc skupina jako jedna z osmi evropských bank neprošla zátěžovými testy. Ty sledovaly, do jaké míry banky zvládnou pokrýt základním kapitálem ztráty v případě, že dojde k ekonomickému zpomalení nebo k poklesu cen nemovitostí. Stejně tak měřily, jak silně banky zasáhne, pokud státní dluhopisy, které vlastní, ztratí hodnotu.

 

Právě se děje

Další zprávy