Co budete mít z toho, že je Česko AA-? Miliardy korun

Petr Holub
26. 8. 2011 13:25
Hodnocení Standard & Poor's otevírá státu i podnikům dveře k lacinějším půjčkám
Sídlo americké ratingové agentury Standard & Poor's.
Sídlo americké ratingové agentury Standard & Poor's. | Foto: Reuters

Praha - Česko proniklo do čtvrté nejlepší kategorie jedné ze tří světových ratingových agentur. Na stejné úrovni AA- dnes Standard & Poor's hodnotí Čínu, Tchaj-wan, Estonsko a Saúdskou Arábii.

Experti z Wall Streetu tak dávají investorům informaci, že nakupovat státní dluhopisy ve zmíněných zemích je zhruba stejně bezpečné.

Zároveň se zlepšují úrokové podmínky pro české podniky, které nemohou mít podle běžných investičních pravidel lepší hodnocení než stát, kde působí.

Napodobit Německo

U státních financí se dá vypočíst, jaký finanční přínos takové hodnocení nabízí. Podle Eurostatu platilo Česko v červenci za desetileté dluhopisy v průměru 3,79 procenta, o 1,05 procenta víc, než platí za své půjčky Německo. Němci přitom mohou dlouhodobě spoléhat na nejlepší hodnocení AAA.

Státní dluh Česka dosahuje jeden a půl bilionu korun. Když lepší rating sníží úroky pro Čechy o jediné promile, vydělá na tom státní pokladna jeden a půl miliardy.

Situace Čechů je ve skutečnosti o něco horší, než ukazuje přímé srovnání s Německem.

Úroky pro německé dluhopisy zatěžuje vyšší úroková sazba Evropské centrální banky. Kdyby Česká národní banka zvýšila tuzemskou úrokovou míru o 0,75 procentního bodu na evropskou úroveň, platili by Češi za své dluhy úrok 4,5 procenta.

O to větší je prostor ke zlepšení pozice tuzemských dluhopisů na světových trzích.

Deset miliard za půl roku

Nečasova "vláda rozpočtové odpovědnosti" si vytkla snížení úrokové sazby pro zdejší dluhopisy za jeden z hlavních cílů. Už hodnota 3,79 procenta je nečekaně dobrá a státní rozpočet díky tomu ušetřil jen za půl roku deset miliard.

Po novém ratingu od Standard & Poor's se může bilance rozpočtu ve druhém pololetí ještě zlepšit. Případně může dobré hodnocení z Ameriky zabránit tomu, aby úroky za dluhopisy narostly, až Česká národní banka vrátí základní úrokovou sazbu na evropskou úroveň.

Teoreticky mohou pomoci další dobré zprávy. Další ratingové agentury Moody's a Fitch přiznaly českým dluhopisům pátou nejvyšší hodnotu na úrovni Chile, Koreje, Malty, Izraele a Slovenska. Mohou tedy následovat konkurenční Standard & Poor's.

 

Právě se děje

Další zprávy