Fortuna sebrala Sazce 13 % trhu loterií, u losů půlku

Ekonomika Ekonomika
25. 8. 2011 12:14
Fortuna oznámila, že čistý zisk zvýšila o pětinu na 210 milionůl korun
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz

Amsterdam - Fortuna Entertainment Group zaznamenala podle předběžných neauditovaných výsledků v prvním pololetí čistý zisk 8,6 milionu eur (210 milionů Kč), což je o pětinu meziročně více.

Výsledku dosáhla díky vysokým objemům přijatých sázek a nižším nákladům na financování. Fortuna, která je největším středoevropským provozovatelem kurzových sázek působícím v Polsku, ČR, na Slovensku a v Maďarsku, také informovala o tom, že jedná s Tipsportem o převzetí jeho polských poboček.

Společnost přijala v prvním pololetí sázky za 209 milionů eur (přes pět miliard Kč). Na růstu se nejvíce podílelo sázení přes internet v České republice a na Slovensku.

Fortuna se i nadále hodlá držet oznámené dividendové politiky a počítá v nadcházejících letech s výplatním poměrem 70 až 100 procent čistého zisku. S cennými papíry Fortuny se na hlavním trhu pražské burzy poprvé obchodovalo 22. října 2010. Nabídkovou cenu za akcii Fortuna stanovila na 105,52 koruny (4,30 eura) za kus. Nyní se jejich kurz pohybuje mezi 104 až 106 Kč za akcii.

Fortuna uvedla 18. července po více než 50 letech monopolu Sazky novou loterii Loto. Celkové přijaté sázky činily 776.000 eur (18,8 milionu Kč). Podle odhadů společnosti získalo Loto od svého spuštění 13procentní podíl ze současného tuzemského loterijního trhu. Cílem Fortuny je i nadále dosažení 30procentního podílu na trhu do tří let. "Spuštění loterie považují za obrovský úspěch. Za 25 milionů Kč jsme spustili projekt, jehož profitabilita je 50 procent," řekl na tiskové konferenci Bunda.

V květnu Fortuna zahájila prodej stíracích losů, kterých nyní prodává asi 100 tisíc týdně. Šéf projektu loterie Fortuny Martin Illner odhadl, že při současných výsledcích konkurenční Sazky dosahuje nyní tržní podíl Fortuny u losů 50 procent.

Společnost dále oznámila, že jedná s Tipsportem o převzetí jeho polské dceřiné společnosti Tipsport PL. Fortuna by tak rozšířila polskou pobočkovou síť čítající 380 poboček o dalších zhruba 190 prodejních míst.

Majoritní podíl ve Fortuně patří investiční skupině Penta.

 

Právě se děje

Další zprávy