Bakalova NWR prudce zvýšila zisk, předpověď je opatrná

Ekonomika Ekonomika
24. 8. 2011 8:11
Těžařská společnost NWR oznámila výsledky svého hospodaření za první pololetí roku.
Miliardář Zdeněk Bakala, většinový majitel NWR
Miliardář Zdeněk Bakala, většinový majitel NWR | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Uhelná společnost NWR oznámila, že v prvním pololetí roku zvýšila své výnosy na 840 milionů eur, tedy o 17 procent. Čistý zisk stoupl o 569 procent, na jednu akcii představuje 0,32 eur.

Firma hodlá polovinu zisku vyplatit v podobě dividendy (0,16 eur na akcii).

Většinovým vlastníkem NWR je miliardář Zdeněk Bakala.

"Výsledky za první pololetí tohoto roku vykazují výrazné meziroční zlepšení, se 17% nárůstem výnosů a 48% navýšením EBITDA, což odráží silnou cenovou hladinu v globálním měřítku a robustní poptávku z odvětví spotřebovávajících ocel v regionu střední Evropy," komentoval výsledky šéf firmy, předseda představenstva NWR Mike Salamon.

Firma také potvrdila celoroční cíle produkce, ale dala najevo opatrnost, pokud jde o o krátkodobý výhled. Rizikem podle ní mohou být rozkývané ceny a poptávka po uhlí v roce 2012.

Předčila očekávání

Analytici odhadovali, že majitelka černouhelné firmy OKD ohlásí zvýšení tržeb, ale nižší zisk. Jejich prognóza týkající se jen druhého čtvrtletí se pohybovala u tržeb mezi 450 miliony a 490 miliony eur (11 až 12 miliard korun). Čistý zisk - opět jen za poslední čtvrtletí - pak předpovídali na úrovni okolo 62 až 84 milionů eur, tedy o třetinu nižší než ve stejném období před rokem.

S akciemi NWR se obchoduje mimo jiné na burze v Praze. Stejně jako jiné tituly i NWR v posledních dnech postihla burzovní smršť v podobě panických výprodejů. Bakala tak během týdne, v němž padaly akcie, tratil asi 11 miliard korun na tržní hodnotě svého podílu v NWR.

NWR o sobě uvídá, že je přední těžební firmou ve střední Evropě a jednou z největších průmyslových skupin v Česku. Její klíčový majetek představuje černouhelná těžební společnost OKD, která provozuje na Ostravsku a Karvinsku pět dolů.

V prvním letošním čtvrtletí  NWR vytvořila zisk tři miliony eur po ztrátě přes 14 milionů eur o rok dřív.

Podívejte se v galerii, jak těží uhlí zaměstnanci OKD

 

Právě se děje

Další zprávy