Co s penězi: Zlato? Dům? Kdepak, ČEZ je ČEZ

Ekonomika Ekonomika
23. 8. 2011 13:17
Co soudí Češi o investování v neklidné době?
Foto: Archiv

Praha - Češi považují za nejvýnosnější a nejbezpečnější investici nemovitosti. Pozitivně hodnotí také cenné kovy, jak vyplývá z výsledků aktuálního průzkumu agentury Médea Research, z něhož citovala agentura ČTK.

Otázka, kam s volnými penězi, je teď pro drobné investory obzvlášť palčivá. Kdo dal nějaké úspory do akcií, ví o těžkých ztrátách své.

Proti proudu (pádům na burzách) jde tak trochu poznámka analytiky Citfin Jiřího Šimka. Ten v reakci na zprávy, že zlato vystoupalo poprvé v historii nad 1900 dolarů za unci porovnal výnosy zlata a akcií ČEZ.

"Za posledních deset let cena zlata vzrostla o 588 %, což se jeví jako jedna z nejvýnosnějších investic. Ovšem pokud investujeme v korunách, podstatnou část výnosu sebere posilování tuzemské měny. Za posledních 10 let posílila koruna k dolaru o 55 %. Takže cena zlata v korunách vzrostla za posledních deset let „pouze" o 212 %," píše Šimek.

Kdo přitom investoval do akcií ČEZu před deseti lety, zhodnotil svůj majetek víc. Přesně o 867 procent.

Hlavní burzovní index PX mezitím vzrostl "jen" o 172 procent.

Do akcií nyní investuje jen každý desátý Čech. Téměř 29 procent dotázaných ve zmíněném průzkumu Médea Research míní, že nejvýnosnější možností k investování jsou nemovitosti.

Zlato a jiné cenné kovy preferuje necelých 23 procent.

Přibližně 12 procent obyvatel považuje za nejvýnosnější investici do dětí a asi osm procent do vzdělávání.

 

Právě se děje

Další zprávy