Fuksův exnáměstek opět řídí státní lesy. Bez soutěže

Karel Toman
22. 8. 2011 15:35
Nový post pro Jiřího Nováka vznikl měsíc po jeho odvolání. Jde o trafiku za kauzu Drobil?
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Někdejší náměstek pro lesy odvolaný ministrem zemědělství Ivanem Fuksou (ODS) je nově správním náměstkem státního podniku Vojenské lesy a statky spadajícího pod resort obrany.

V pozici, která vznikla až jeho nástupem, působí Jiří Novák od 1. srpna a byl do ní zvolen bez výběrového řízení.

"Na pozici správního náměstka bude odpovědný za správu majetku, audit a kontrolu. Do jeho působnosti spadá celá problematika integrovaného manažerského systému," sdělila k Novákově náplni práce mluvčí podniku Hana Politzerová.

Jeho původní post na ministerstvu zemědělství přitom zůstává nadále neobsazený. A to v době, kdy by z něj měl náměstek pro lesy dohlížet na vrcholící státní zakázku za sedm miliard korun.

Aktuálně.cz se ministru Fuksovi nedovolalo. Přes své tiskové oddělení nicméně redakci vzkázal, že o obsazení postu náměstka lesního hospodářství se dál jedná a že jeho agendou byl mezitím pověřen první náměstek ministra zemědělství Roman Boček.

Upřesnil důvody Novákova odvolání a popřel, že by byl exnáměstkův přestup "trafikou" v zájmu uklidnění koaličního sporu kolem Lesů ČR a takzvané kauzy Drobil. 

"Samozřejmě že nebyl," sdělil ministr Fuksa.

Zbrusu nové místo

"Funkce správního náměstka byla zřízena v souvislosti s novými úkoly, které podniku vznikly schválením Bílé knihy o obraně. V kompetenci ředitele podniku je takovou funkci zřídit a obsadit," upřesnila mluvčí Vojenských lesů.

Ředitel Vojenských lesů a statků Jiří Janota jmenoval podle mluvčí Nováka do funkce "na základě jeho dlouholetých zkušeností". Novák tak bude ve své pozici "koordinovat činnosti vedoucí ke splnění závazků, které přijetím Bílé knihy o obraně Vojenským lesům a statkům ČR nastaly."

Stopadesátistránková Bílá kniha o obraně přitom zmiňuje státní podnik v jediné větě v podkapitole Služby a agenda zajišťovaná vlastními subjekty: "Především ve vojenských újezdech hospodaří Vojenské lesy a statky České republiky, s. p. Tento podnik vykonává i podpůrnou roli pro výcvik vojsk Armády ČR a jejích spojenců."

Dostihl Nováka koaliční spor o kauzu Drobil?

Novákův plat státní podnik odmítl zveřejnit. "Mzdové podmínky správního náměstka se řídí interními pravidly státního podniku VLS ČR," sdělila pouze mluvčí.

Bývalý šéf KRNAP Jiří Novák je bývalým ředitelem státního podniku Lesy České republiky. Do funkce svého náměstka pro lesy jej v soutěži vybral Fuksův předchůdce Petr Gandalovič (ODS).

Ministr Fuksa Nováka odvolal 20. června bez bližších podrobností pouze s odůvodněním, že ministerstvo se chce napříště více zaměřit na "sociální a ekologickou funkci lesů."

Toto stručné vysvětlení by mohlo důvody Novákova odvolání svádět například na skandál okolo vykořisťování dělníků ve státních lesích, nebo propouštění způsobené zpožděnou těžbou v Lesích ČR. Fuksa ale čelil silné kritice a protestům za to, že sociální a environmentální oblast neřeší jeho takzvaná Dřevěná kniha, jejímž spoluautorem byl právě Novák.

"Byl jsem, a jsem zastánce rozvázání pro stát výrazně nevýhodné spolupráce s Hradeckou lesní a dřevařskou společností (HLDS)," upřesnil dnes pro Aktuálně.cz důvody Novákova odvolání ministr Fuksa. "Angažmá exnáměstka Nováka při prodlužování smlouvy s HLDS bylo překážkou další spolupráce," dodal. HLDS byla dceřinná společnost Lesů ČR, přes kterou až do loňska podnik prodával dříví.

Podle kuloárových informací však může mít Novákovo odvolání také politické pozadí v ostrém koaličním sporu.

Novák byl totiž odvolán tři dny poté, co policie odložila případ údajného podplácení bývalého šéfa Státního fondu životního prostředí Libora Michálka exministrem životního prostředí a místopředsedou ODS Pavlem Drobilem.

Protikorupční útvar na to vzápětí reagoval oznámením, že Drobila chtěl k trestnímu stíhání vydat, státní zastupitelství ale dalo příkaz k zastavení věci.

Fuksa bez náměstka ve finále zakázky za 7 miliard

Právě za působení Nováka ve funkci ředitele Lesů ČR byl jmenován do čela dozorčí rady Pavel Drobil, který si za poradce vybral Martina Knetiga. Ten v nahrávce pořízené Michálkem prozradil, že ve státních lesích se děly "krádeže za bílého dne".

Na základě této nahrávky podaly Věci veřejné trestní oznámení týkající se hospodaření státních lesů a žádaly odstoupení ministra Fuksy i stávajícího ředitele Lesů ČR Svatopluka Sýkory.

Lidové noviny později citovaly z policejního spisu, podle kterého Knetig sháněl "černé" peníze pro ODS.

Podle informací Aktuálně.cz je předmětem pnutí v koalici i jmenování Novákova nástupce.

Zatímco Novákovo nové místo vzniklo měsíc a deset dní po jeho odvolání, volné křeslo náměstka pro státní lesy na ministerstvu zemědělství zůstává už dva měsíce neobsazené. A to v době, kdy do druhého kola postoupilo výběrové řízení na pětileté tendry na komplexní lesnické práce zhruba za sedm miliard korun.

Jako o možných kandidátech na post náměstka ministra zemědělství pro lesy se spekulovalo o předsedovi Sdružení podnikatelů v lesním hospodářství při Agrární komoře České republiky Miloši Balákovi, o Novákově předchůdci a současném českobudějovickém řediteli Lesů ČR Karlu Trůblovi nebo o prezidentovi Asociace českých a moravských dřevozpracovatelů Zdeňku Valném, vytrvalém Fuksově kritikovi, kterého navrhly Věci veřejné.

Možným kandidátem je podle informací Aktuálně.cz i výrobně technický ředitel Lesů ČR Vladimír Krchov.

"V současné době probíhají jednání," odpověděl ministr na otázku, kdy bude místo náměstka obsazeno. "Agendou náměstka úseku lesního hospodářství byl pověřen 1. náměstek ministra zemědělství pan Roman Boček, který je zároveň místopředsedou dozorčí rady Lesů České republiky," dodal s tím, že právě dozorčí rada na miliardovou státní zakázku dohlíží.

Vojenské lesy a statky ČR, s.p., spadají pod ministerstvo obrany a hospodaří v armádních výcvikových prostorech, tedy zhruba na 126 000 hektarech státního lesa. To představuje zhruba pět procent lesní půdy v České republice.

 

Právě se děje

Další zprávy