Domácí textilky povstaly z nejhoršího, teď se opět bojí

Veronika Skálová Veronika Skálová
21. 8. 2011 10:12
Tržby průmyslu rostou poprvé od krize, její další vlna to ale může překazit
Výroba oblečení sice přežívá, ale nejlépe se daří textilnímu průmyslu, který vyrábí řadu speciálních textilií.
Výroba oblečení sice přežívá, ale nejlépe se daří textilnímu průmyslu, který vyrábí řadu speciálních textilií. | Foto: Reuters

Brno - Nebýt hrozícího druhého dna krize, mohli by si podnikatelé v textilním a oděvním průmyslu v Česku téměř oddychnout. Tahounem už ovšem dávno není výroba hotových oděvů, ale textilní průmysl, který se často věnuje výrobě vysoce specializovaných tkanin.

Podle odhadu Asociace textilního oděvního a kožedělného průmyslu (ATOK) totiž tržby ve srovnání s loňským rokem v prvním pololetí výrazně rostly.

Zároveň s tím přestala klesat zaměstnanost a mírně rostly i mzdy. Celý textilní a oděvní průmysl si v prvních šesti měsících na tržbách polepšil o 16,4 procenta.

"Tahounem růstu byl zejména textilní průmysl, který rostl o úctyhodných 17,9 procenta a je zde vidět oživení poptávky (zejména v Německu). Oděvní průmysl si ovšem také nevedl špatně a oproti stejnému období minulého roku navýšil své tržby o 8,2 procenta," shrnul za ATOK Jiří Simín.

Asociace na základě předběžných výseldků firem s 20 a víec zaměstnanci odhaduje, že textilní sektor utržil 20,7 miliardy korun, oděvní 3,5 miliardy.

Od třetího čtvrtletí roku 2008 tržby v odvětví prakticky neustále klesaly, tento vývoj se změnil až na začátku letošního roku.

Práce je o něco víc

Dobrou zprávou je i vývoj pracovních příležitostí v oboru. Snižování počtu zaměstnanců nabralo spád v letech 2008 a 2009, nejvíce se zaměstnanost propadla na přelomu let 2009 a 2010, po krachu OP Prostějov.

V letošním prvním pololetí se ale tento trend téměř výrazně zpomalil, v textilním sektoru byla zaměstnanost dokonce o 0,7 procentního bodu nad úrovní prvního pololetí 2010.

"V oděvním průmyslu již zaměstnanost dále neklesá a pozvolna stoupá, zatím se ale stále nedostala nad úroveň konce prvního pololetí minulého roku," uvedl Simín.

Celý průmysl tak vykázal pokles zaměstnanosti o 2,1 procenta ve srovnání s rokem 2010.

Platy rostou mírně, ale výkon rychle

Pro ty, kdo v textilním a oděvním průmyslu pracují je potěšitelné, že jejich platy v letošním prvním pololetí mírně vzrostly, v průměru o 2,4 procenta. I přes tento růst zatím ale platy nedosahují úrovně konce roku 2010, kdy byly nejvyšší.

Naopak výrazný růst hlásí ATOK u produktivity práce v obou odvětvích. U textilního průmyslu vzrostla o 16,4 procenta, u oděvního o 12 procent. Podobný růst nebyl v minulých letech zdaleka pravidlem.

"Je patrné, že ekonomická situace se v odvětví lepší, úroveň tržeb ovšem stále nedosahuje hodnot před krizí. I přes mírný optimismus se ATOK staví k výsledkům zatím zdrženlivě, zejména z důvodu možného zpomalení růstu poptávky z Německa," upozornil Simín.

Asociace upozornila, že i nadále ubývá firem s 20 a více zaměstnanci, jejich úbytek ale zpomalil.

 

Právě se děje

Další zprávy