Tak vypadá strach. Investoři dobrovolně volí zchudnutí

Zdeněk John
19. 8. 2011 13:31
Výnosy z amerických dluhopisů nikdy nebyly tak nízké jako nyní
Na snímku vidíte německý index obchodování s akciemi DAX. Takto se propadal v časných ranních hodinách obchodování na burze ve Frankfurtu 8. 8. 2011.
Na snímku vidíte německý index obchodování s akciemi DAX. Takto se propadal v časných ranních hodinách obchodování na burze ve Frankfurtu 8. 8. 2011. | Foto: Reuters

New York - Strach investorů dosáhl takových závratných výšek, že dobrovolně volí řešení, k jakým sahali jen za druhé světové války a za Velké hospodářské krize ve 30. letech.

Všichni se ve velkém vrhli na americké a dokonce i některé evropské dluhopisy.

Výnos desetiletých dluhopisů ministerstva financí USA sestoupil pod dvě procenta. Statistika Fedu sice uvádí, že je to nejméně v historii, záznamy soukromých institucí ale dokazují, že tuto situaci svět už krátkodobě zažil za války (40. léta minulého století) a v letech po Černém čtvrtku 1929.

Pády akciových trhů vedou všechny investory k podobné úvaze - hlavně pryč od rizika. Averze k němu dosáhla takových hodnot, že investiční fondy i další instituce raději volí nákup dluhopisů, o kterých předem vědí, že jim přinesou ztráty. Malé ztráty!

"Kvalitní aktiva se nyní nabízejí s negativními reálnými výnosy. Kdo si kupuje desetiletý americký dluhopis, volí nižší životní úroveň," citovala Reuters Jacka Ablina z Harris Private Bank.

Všichni jsou nyní pod tlakem dvou hrozeb: návratu do celosvětové recese (či spíše pádu do nové) a nejnověji se přidal také strach ze stavu bankovního sektoru.

Nejmenovaná evropská banka podle agentury AFP si musela tento týden vzít půjčku od ECB ve výši 500 milionů dolarů. Takových kroků byla Evropa svědkem naposledy před rokem.

V minulé krizi tolik skloňované hedgeové fondy (pro mnohé spoluviníci pádů na finančních trzích) sází nyní na pády akcií, a to nejvíc od července 2009, napsal odborný server Patria.

Způsob obchodování, o jehož zákazu se diskutuje ve čtyřech státech eurozóny včetně Německa, tedy takzvané shortování (sázka na pokles hodnoty akcií) je nyní podle objemu obchodů největší za poslední dva roky.

 

Právě se děje

Další zprávy