Firmy šidily v boji o zakázku z obrany, pokuta platí

Veronika Skálová Veronika Skálová
17. 8. 2011 15:27
Pět firem zaplatí 4,9 milionu pokuty, domluvily se na cenách v tendru
V zakázce šlo o provozování vojenských ubytoven. Ilustrační foto.
V zakázce šlo o provozování vojenských ubytoven. Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Brno - Pokutu dosahující téměř pěti milionů korun zaplatí pět firem, které se v roce 2006 ucházely o zakázku ministerstva obrany. Společnosti si totiž předem domluvily postup ve výběrovém řízení, a dopustily se tak kartelové dohody uchazečů o veřejnou zakázku.

Předseda antimonopolního úřadu Petr Rafaj potvrdil dřívější rozhodnutí úřadu, proti němuž firmy podaly rozklad.

Celkovou pokutu ve výši 4,9 milionu korun zaplatí společně Hokra Spedition, Inzet, Prominecon, CBK Shift a Natural Mystic. Právě těchto pět společností vyzvalo ministerstvo obrany, aby podaly své nabídky do zadávacího řízení na provozování ubytoven u provozních středisek Vojenské ubytovací a stavební správy Litoměřice.

Zakázku nakonec získala Hokra Spedition, když nabídky všech ostatních soutěžících byly o 180 až 350 tisíc vyšší. Pak se ale na upozornění policie začal případem zabývat ÚOHS.

Vítěz stanovil ceny všem

Ten z elektronické komunikace mezi firmami zjistil, že jejich postup i výši nabídek koordinoval pozdější vítěz - firma Hokra Spedition. Její zástupci dokonce čtyřem "konkurentům" rozeslali předem vyplněné formuláře, kde uchazeči o zakázku uvádí své nabídkové ceny.

Ceny, které ostatní firmy nakonec ministerstvu nabídky byly stejné jako ty na formulářích rozeslaných firmou Hokra. Firmy přesto proti rozhodnutí antimonopolního úřadu podaly rozklad, kterým se zabýval jeho předseda.

"V rozkladu jsem řešil řadu námitek počínaje zpochybňováním důkazů a vymezením trhu přes popírání jednání ve shodě až po výši uložených pokut. Ve všech případech jsem však shledal, že prvostupňové rozhodnutí bylo řádným způsobem odůvodněno a je v souladu s právními předpisy. Rozklady proto byly zamítnuty," uvedl Rafaj.

Pokuta tak, jak ji úřad rozdělil mezi jednotlivé účastníky kartelu, odpovídá jednotkám procent jejich obratu, u organizátora celého kartelu byla zvýšena o 30 procent. Hokra Spedition tak zaplatí 537 tisíc korun, Inzet 384 tisíc korun, Prominecon 3 679 000 korun, CBK Shift 57 tisíc korun a Natural Mystic 249 tisíc korun.

 

Právě se děje

Další zprávy