Boj o Sazku oficiálně začíná a bude trvat pět týdnů

Zdeněk John
18. 8. 2011 15:57
Od dnešního dne začíná běžet třítýdenní lhůta na přihlášky
Foto: Petr Protivánek

* Městský soud v Praze schválil podmínky prodeje loterijní firmy * PPF a KKCG půjdou do tendru společně v poměru 50:50 * Penta se teprve rozhodne, zda se zúčastní, není vyloučen ani zájemce z ciziny

Praha - Dva dny poté, co způsob a podmínky prodeje majetkové podstaty loterijní společnosti Sazka schválil pražský městský soud, vyhlásil insolvenční správce Sazky Josef Cupka výběrové řízení.

"Sazka bude prodána ve veřejném výběrovém řízení jako celek jednou smlouvou. Podmínky výběrového řízení byly zveřejněny v insolvenčním rejstříku Městského soudu v Praze a na internetových stránkách insolvenčního správce JUDr. Josefa Cupky na adrese www.ak-cupka.cz," uvedla mluvčí Sazky Lenka Angelika Tichá.

Vítěz výběrového řízení by měl být znám za necelých šest týdnů.  Uzavřené kupní smlouvy vstoupí v účinnost v okamžiku, kdy vítěz výběrového řízení získá k převodu majetku souhlas Úřadu pro hospodářskou soutěž ČR, popř. kompetentního úřadu EU v případě, že vítěz výběrového řízení nebude českým subjektem.

Odhad ceny je 3,5 miliardy Kč

Poradenská firma Ernst & Young ve znaleckém posudku ocenila zkrachovalou loterijní firmu Sazka na 3,58 miliardy korun.

Odhadnutá tržní cena bude ale jen velmi přibližným vodítkem pro to, za kolik se nakonec Sazka prodá ve výběrovém řízení.

Rozhodovat bude, jak už Aktuálně.cz informovalo, výhradně nabídnutá cena. Zájemci musí složit jistinu ve výši půl miliardy korun na speciální účet J&T banky.

Tato banka bude také sloužit pro vlastní prodej Sazky vítězi výběrového řízení.

Hlásit se mohou nejen firmy z oboru, ale jakýkoliv zájemce. "Žádná další omezení jsme nestanovili, aby okruh zájemců byl co největší," uvedl Cupka.

Na přihlášky mají zájemci tři týdny

Administrativní část tendru (například poskytnutí předběžných informací o Sazce) bude mít na starosti právní kancelář HKWD.
Zájemci o Sazku se mohou přihlásit do 21 dní od vypsání tendru, do pěti týdnů bude znám jeho vítěz. Cupka rozlepí obálky, v nichž bude nabídnutá cena a zájemcem podepsaná kupní smlouva, v přítomnosti notáře a šéfa věřitelského výboru loterijní firmy.

Kompletní dokumentaci (má 800 stran) o stavu Sazky získají jen ti, kteří složí zmíněnou půlmiliardovou jistinu.

Výsledek tendru bude muset schválit i antimonopolní úřad, pokud by vítěz byl ze zahraničí, pak i antimonopolní úřad Evropské unie.

Cupka v podmínkách výběrového řízení nastavil i pokutu ve výši 1,5 miliardy korun pro vítěze tendru, pokud by se mu nepodařilo do pěti měsíců získat souhlas antimonopolních úřadů.

PPF a KKCG hodlají postupovat společně

Předpokládá se, že do tendru se přihlásí investorské duo PPF-KKCG, tedy největší věřitelé Sazky. Podle informací Aktuálně.cz PPF a KKCG vstoupí do tendru jako jedna firma, v níž budou mít obě investiční skupiny stejný, padesátiprocentní podíl.

"Nejprve se musíme seznámit a prostudovat podmínky výběrového řízení. Obecně ale můžeme deklarovat zájem skupiny KKCG účastnit se výběrového řízení společně se skupinou PPF," řekl ČTK mluvčí KKCG Daniel Plovajko.

"Pravděpodobně ano, máme zájem se výběrového řízení zúčastnit, společně s KKCG," doplnil mluvčí PPF Alexej Bechtin.

O Sazku stojí také Penta. Ta dokonce už vyčíslila hodnotu firmy na 3,5 miliardy korun (tedy zhruba stejně jako Ernst&Young), ale zda se skutečně přihlásí do výběrového řízení, zatím není jisté.

"Ukáže se to podle konkrétních podmínek výběrového řízení. Stále jsme přesvědčeni, že průhlednější a čistší řešení by byl prodej Sazky v dražbě," uvedl mluvčí Penty Martin Danko.

"Podmínky, které jsou nám známé ze žádosti zaslané soudu, považujeme za skandální," poznamenal Danko.

Motivem řízení je podle něj nechat ovládnout Sazku skupinami PPF a KKCG, a ne maximalizovat cenu pro uspokojení všech věřitelů. Motivem drakonických sankcí je kompenzovat PPF a KKCG ztráty, které jim vznikly především drahým nákupem pohledávek za Sazkou, dodal.

Rozhodnutý ještě není sázkový holding Synot. "Momentálně celou situaci vyhodnocujeme a následně se rozhodneme, zda se výběrového řízení zúčastníme, či nikoliv," uvedla mluvčí Synotu Magda Pekařová.

Naopak podnikatel Radovan Vítek, který na přelomu roku skoupil pohledávky Sazky, poté je prodal PPF a v březnu podal na společnost insolvenční návrh, se soutěže nezúčastní. "Za pana Vítka mohu tuto věc vyloučit," uvedla mluvčí Vítkovy firmy CPI Michaela Winklerová.

Správce Cupka nevylučuje, že do tendru se přihlásí i někdo ze zahraničí. "Sazka je velká firma v oboru, čili o jejím konkurzu určitě zahraniční konkurence ví," prohlásil.

 

Právě se děje

Další zprávy