Česká ekonomika zpomalila, její německý tahoun už stojí

Ekonomika Ekonomika, Karel Toman
16. 8. 2011 9:27
HDP pokračovalo v růstu i ve druhém čtvrtletí, vyhlídky ale příliš dobré nejsou
Průmyslová výroba dramaticky zpomalila. Ilustrační snímek.
Průmyslová výroba dramaticky zpomalila. Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Praha - Vyhlídky otevřené české ekonomiky nejsou dobré. Vývoj v Evropě a ve světě totiž naznačuje zpomalení růstu, a dokonce hrozící recesi.

Hrubý domácí produkt se ve druhém čtvrtletí podle předběžného odhadu ČSÚ meziročně zvýšil o 2,4 procenta. Ve srovnání s předchozím kvartálem to znamená růst o pouhé dvě desetiny procenta.

"To je výsledek mírně horší, než jaké bylo očekávání trhu," napsal v reakci na čísla ekonom Raiffeisenbanky Pavel Mertlík. 

Růst hospodářství tak zpomalil, v prvních třech měsících letošního roku totiž rostl meziročně o 2,8 procenta a za čtvrtletí o 0,9 procenta.

Zdrojem růstu byl podle ČSÚ ve druhém kvartále zahraniční obchod, jehož síla ale slábne.

Další vyhlídky české ekonomiky v tomto ohledu navíc v úterý ráno výrazně zchladil její tradiční tahoun Německo, jehož hospodářství podle čerstvých údajů o tamním HDP zastavilo růst.

Spotřeba českých domácností dokonce klesla stejně jako výdaje státu.

Celková zaměstnanost, která meziročně vzrostla o 0,7 procenta, zůstala oproti prvnímu čtvrtletí navzdory letním měsícům stejná.

Německá lokomotiva dupla na brzdu

"Bohužel stejně jako v případě Francie i v případě Německa se dostavuje velké zklamání, neboť po rekordním růstu v prvním čtvrtletí roku přichází studená sprcha v podobě mizivého růstu (0,1 % mezikvartálně). To je velmi slabý výsledek, který není dobrou zprávou pro žádnou zemi v celé EU včetně ČR," napsal v ranním komentáři ekonom ČSOB Jan Čermák.

Podle Eurostatu zpomalil v červnu také průmysl v zemích eurozóny a v celé sedmadvacítce.

Zhoršující se nálada už se projevuje i v českém "vagónu". Český index nákupních manažerů v červnu klesl na 53 bodů, zatímco ještě v lednu dosahoval více než 60 bodů. Padesátibodová hranice přitom odděluje růst a recesi.

"Bohužel přibývá indicií, že druhá polovina roku nejspíše bude méně příznivá. V průmyslu malé otevřené ekonomiky se velmi rychle projeví zhoršení globální ekonomické situace," Marek David z investičního domu Patria, jak může vypadat vývoj českého HDP na podzim a v zimě.

"Pro českou otevřenou ekonomiku je nemožné zůstat ostrůvkem růstu mezi dalšími evropskými státy, které zpomalují," komentoval dnešní čísla k HDP Jiří Šimek ze společnosti Citfin.

Příznaků zpomalení přibývá i doma

Varovné je podle Marka zpomalení růstu nových zakázek v českém průmyslu na pět procent, což je nejslabší hodnota od října 2009. Příčinou je podle něj slabá domácí poptávka, což potvrdil už červnový pokles domácích tržeb o 0,7 procenta.

Zakázky ze zahraničí sice meziročně rostou o 11,8 procenta, ale i zde přibývá známek, že v dalších měsících tato poptávka vychladne. "Indexy nákupních manažerů v zemích eurozóny i ve střední Evropě z posledních měsíců naznačují jasný negativní trend," upozornil Marek.

Nejistotu přitom dál zvyšuje nedořešená evropská dluhová krize, fiskální potíže USA a vysoká nervozita na finančních trzích, která může dále zhoršit globální ekonomickou situaci.

"ČNB tak asi nebude mít po zbytek roku chuť měnit sazby a někteří členové bankovní rady mohou začít koketovat s jejich snižováním," sdělil ekonom Poštovní spořitelny Jan Bureš. "To vše by se mělo začít podepisovat negativně na české koruně, která je v tuto chvíli vůči svým sousedům (především polskému zlotému) nepřiměřeně silná," dodal

"Bohužel vláda a centrální banka nyní mají jen velmi omezený prostor, jak na případné opětovné zpomalení, či dokonce pokles účinně zareagovat," upozornil ekonom David Marek z Patrie.

Pokud eurozóna problémy se svými dluhy vyřeší, a nedojde tak k velkým turbulencím ve světové ekonomice, nemělo by se i přes zpomalení růstu v Česku propouštět tolik jako v minulých letech, tvrdí Jiří Moser, řídící partner české pobočky poradenské společnosti PriceWaterhouseCoopers.

"Čeští generální ředitelé dokonce očekávají, že by letos měli více zaměstnanců přijmout než propustit," dodává.

Kalousek zůstává optimistou

Ministerstvo financí vidí situaci ve své červencové prognóze optimisticky. Vývoj hrubého domácího produktu na letošní rok zvýšilo z původních 1,9 procenta na 2,5 procenta.

Na stejnou úroveň, tedy 2,5 procenta, zvýšilo ministerstvo i odhad růstu HDP pro příští rok. Ještě v dubnu přitom předpokládalo růst o 0,2 procentního bodu pomalejší.

Důvodem červnového zlepšení prognózy byl podle ministerstva vývoj ekonomiky v letošním prvním čtvrtletí, který překonal očekávání. 

"V letech 2011 a 2012 by měl být ekonomický růst tažen zahraničním obchodem," sází červnová predikce na tradičního tahouna růstu, kterému však úterní čísla z Německa zasadila tvrdou ránu.

Pro další roky očekává ministerstvo financí další zrychlení růstu, v roce 2013 na 3,3 procenta a o rok později na 3,9 procenta.

Výhledy ministerstva jsou optimističtější než odhady České národní banky.

Ta v srpnové prognóze zlepšila odhad růstu tuzemské ekonomiky pro letošní rok na 2,1 procenta z předchozích 1,5 procenta. Pro příští rok naopak centrální banka zhoršila mimo jiné kvůli zvýšení DPH odhad růstu HDP na 2,2 procenta z předchozích 2,8 procenta.

V úterý zveřejněná čísla o českém HDP jsou jen předběžným odhadem, finální data zveřejní ČSÚ v září.

 

Právě se děje

Další zprávy