Westinghouse spojil síly s Čechy, chce práci v Temelíně

Veronika Skálová ČTK Veronika Skálová, ČTK
15. 8. 2011 12:57
Americká firma se spojila s I Energo v boji o zakázku na nové bloky jaderné elektrárny
S tímto jadernýmn reaktorem bojuje Westinghouse o zakázku.
S tímto jadernýmn reaktorem bojuje Westinghouse o zakázku. | Foto: Westinghouse

Praha - Americká společnost Westinghouse se v boji o zakázku na dostavbu třetího a čtvrtého bloku Temelína spojila s českou firmou I&C Energo.

Podle oznámení na stránkách Westinghouse se obě frmy dohodly na spolupráci na zajištění řídících a kontrolních systémů pro plánované bloky jaderné elektrárny a souvisejícího testování. Podle portálu iHned se snaží Westinghouse zvýšit své šance na získání celé zakázky.

"Spolupráce mezi Westinghouse a I & C Energo trvá více než deset let - začala už na reaktorech, které jsou v Temelíně v provozu nyní. Známe tuto společnost velmi dobře a jsem rád, že chceme společně pracovat na nové generaci temelínských reaktorů," uvedl Anders Jackson, prezident Westinghouse pro Evropu, Blízký Východ a Afriku.

Ameriký gigant podle něj plánuje uzavření dalších dohod s českými partnery.

I & C Energo je společnost původně založená ČEZ a Westinghouse z důvodu dostavby prvních dvou bloků Temelína, v roce 2008 ČEZ firmu prodal maďarské skupině MOL.

O zakázku na dostavbu dalších dvou bloků soupeří Westinghouse s francouzskou Arevou a česko-ruským konsorciem Škoda JS, Gidropres, Atomstrojexport.

Další dva bloky jaderné elektrárny mají být hotové do roku 2025 a mají stát několik stovek miliard korun.

Jak to v temelínské jaderné elektrárně vypadá:

 

Právě se děje

Další zprávy