Schodek rozpočtu se bude snižovat rychleji, tvrdí ČNB

Ekonomika Ekonomika
12. 8. 2011 10:23
Inflace se příští rok kvůli zvýšení DPH dočasně dostane nad 3 procenta
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha - Letos bude mít státní rozpočet České republiky nižší schodek, než se původně plánovalo, a již příští rok by měl být deficit veřejných financí pod třemi procenty. Tedy v rozmezí, které je nutné pro přijetí evropské měny euro.

Vyplývá to ze zveřejněného odhadu České národní banky pro letošní rok ve zprávě o inflaci.

Letos by neměl deficit veřejných financí překročit 3,8 procenta hrubého domácího produktu (HDP). Lepší se proti předchozím odhadům očekává vývoj i v roce 2012, kdy by měl deficit činit tři procenta.

Předchozí odhad ČNB počítal pro letošek s deficitem čtyři procenta a pro rok 2012 s 3,8 procenta. Ministerstvo financí pro letošek počítá s deficitem 4,2 procenta HDP, pro příští rok s deficitem 3,5 procenta.

Národní banka je optimističtější než Kalousek

Teprve v roce 2013 by měl deficit vládního sektoru klesnout pod zmiňovaná procenta a činit 2,9 procenta HDP.

Celkový vládní dluh, který je tvořen dluhem centrální vlády a dluhy zdravotních pojišťoven, mimorozpočtových fondů a místních rozpočtů, by měl podle ČNB v poměru k HDP letos stoupnout na 40,9 procenta z loňských 39,3 procenta, příští rok by měl činit 41,8 procent HDP a v roce 2013 42,4 procenta. Celkový státní dluh podle kritérií pro přijetí evropské měny eura nesmí překročit 60 procent HDP.

Letos má podle ČNB stoupnout hrubý domácí produkt o 2,1 procenta. V příštím roce banka počítá s růstem HDP o 2,2 procenta. Celková inflace se podle ČNB kvůli plánovanému zvýšení daně z přidané hodnoty dostane v roce 2012 dočasně nad tříprocentní hranici, ale počátkem roku 2013 by se měla vrátit k dvouprocentnímu inflačnímu cíli ČNB.

 

Právě se děje

Další zprávy