Home Credit učí Číňany žít na dluh, má milion klientů

Veronika Skálová Veronika Skálová
11. 8. 2011 16:56
Kellnerův Home Credit je největší poskytovatel splátkového prodeje v Číně
Foto: Aktuálně.cz

Šen-čen - Číňané rádi nakupují, a když na vysněné zboží nemají peníze, učí se si na ně půjčovat prostřednictvím spotřebitelských úvěrů.

Potvrzuje to i rostoucí popularita čínské pobočky úvěrové společnosti Home Credit, která patří do impéria PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera. Své služby začal Home Credit nabízet v roce 2007, ve čtvrtek ohlásil, že získal na trhu miliontého klienta.

Celkem od svého vstupu na trh poskytla společnost úvěry ve výši 2,2 miliardy jüanů, tedy v přepočtu asi 5,7 miliardy korun. Firma také informovala, že za dobu svého čtyřletého působení se stala největším poskytovatelem splátkového prodeje v zemi.

Nejčastější pořizovanou věcí je mobil

"Čínský trh spotřebitelského financování má obrovský potenciál pro další expanzi v oblasti spotřebitelského financování. Home Credit plánuje nadále rozšiřovat své služby do dalších čínských regionů a budovat a posilovat vztahy s maloobchodníky," uvedl generální ředitel čínského Home Crediru Michal Skočil.

V současnosti schvaluje společnost v Číně asi dvě tisícovky úvěrů denně, nejčastějším účelem je nákup mobilního telefonu.

Home Credit v Číně působí v pěti provinciích a dvou městských správních oblastech. Jeho síť 8 200 prodejních míst pokrývá hlavně jihovýchodní Čínu.

 

Právě se děje

Další zprávy