700 tisíc měsíčně bez práce. I proto šla Sazka ke dnu

Zdeněk John
15. 8. 2011 6:00
Jak pokračuje odkrývání Hušákovy éry v loterijní firmě Sazka?
Aleš Hušák (v pozadí) a Roman Ječmínek - předseda a někdejší místopředseda představenstva Sazky. Jejich podpisy jsou na Hušákově pracovní smlouvě.
Aleš Hušák (v pozadí) a Roman Ječmínek - předseda a někdejší místopředseda představenstva Sazky. Jejich podpisy jsou na Hušákově pracovní smlouvě. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha -  Jeden z členů Hušákova vedení Sazky, ekonomický náměstek Prádler, dostával ještě několik měsíců po svém odchodu z loterijní firmy 700 tisíc korun měsíčně. Až v květnu tohoto roku vyplácení královského odstupného zarazil insolvenční správce Josef Cupka.

Byla to odměna za to, že Prádler nenastoupí ke konkurenci - kterou v době, kdy z firmy odcházel, Sazka neměla.

I na základě této zkušenosti Cupka říká, že jediným důvodem, proč zkrachovala nepotopitelná loď jménem Sazka, je nabubřelost a ztráta kontroly sama nad sebou.

"Přefoukli to. Ztratili plachost - například přezaměstnaností nebo přeplácením některých zaměstnanců. Tím, že neměla konkurenci ani kontrolu nad sebou, se Sazka sama dostala do stavu, kdy zkrachovala," tvrdí Cupka, který už připravil plán, jak najít nového majitele firmy, jejíž roční zisky se v minulosti dokázaly přehoupnout i přes miliardu korun.

Cupka tak oponuje Hušákově argumentaci, že Sazku potopili nájezdníci. Tak Hušák označuje PPF a KKCG, investiční skupiny, které skoupily dluhy Sazky a postupem času ji dokázaly dostat pod kontrolu.

Jak daleko jste vůbec s prozkoumáváním Hušákovy éry, pane Cupko?

Jedeme dál a dál do minulosti. Vše, co najdeme, zkoumají právníci i ekonomové. Spousta smluv je velmi nestandardních. Zatím jsme neskončili a potrvá to ještě dlouho.

A našli jste už něco, co by dalo podnět třeba k trestnímu stíhání Aleše Hušáka?

Vím, že probíhá vyšetřování některých podnětů, my sami jsme ale nic nepodávali. Jen jsme odevzdali policii informace, které po nás chtěla. Zatím jsme nenarazili na nic, co by bylo podle právníků trestné. Co jsme zatím viděli, bylo „přefouknutí papoucha" - moc vyplácených peněz, nadstandardní výhody.

Jak je to vlastně nyní s Alešem Hušákem a jeho pracovní smlouvou?

Pořád platí, že my setrváváme v názoru, že je v rozporu s dobrými mravy. A uvidíme, jestli z druhé strany budou následovat nějaké kroky, které by vedly třeba k soudnímu sporu.

Takže Aleš Hušák je z vašeho pohledu bývalým ředitelem. Dostal odstupné?

Výpověď je platná, protože byla platně předaná. Pan Hušák říká, že ne. Odstupné zatím nedostal.

Hodláte mu ho vyplatit?

Zatím je ten stav takový patový. Pan doktor říkal, že se obrátí na soud, z naší strany nemáme důvod se soudit. Počkáme na jeho kroky.

On má nárok podle smlouvy i na jiné věci než odstupné - například na místa ve VIP prostoru O2 areny ještě dva roky poté, co dostane výpověď. Necháte mu je?

Vidíte, to víte víc než já. Asi v jeho smlouvě takovéto věci jsou. Sazka a Bestsport (majitel haly - pozn. red.) byly úzce propojené, je hodně složité to teď rozplést. Jsem sice insolvenčním správcem v obou firmách, ale snažíme se to co nejvíc oddělovat.

Ale pokud se ptáte na ta křesla, platí o tom totéž, co o celé smlouvě. Stále říkám, že ta smlouva je neplatná, naopak si myslíme, že by pan doktor Hušák měl nějaké peníze vracet. I když pan Hušák říká opak. Je to teď na něm, co bude dělat dál.

Myslíte, že Sazka má šanci postavit se znovu na nohy?

Se silným partnerem ano. Značka je to velmi silná, rodinné stříbro.

Tím, že jste předložil návrh, jak postupovat při prodeji Sazky novému majiteli, se pomalu chýlí ke konci vaše role. O Sazce se říká, že je to případ, podle kterého by se měl měnit insolvenční zákon. Že ukázal v mnoha ohledech, co funguje a co nikoliv. Co by se na něm mělo po Sazce změnit?

Co se týče nového insolvenčního zákona, řízení na Sazku pouze potvrzuje to, co je asi v našem oboru veřejným tajemstvím. Nový zákon - a to na rozdíl od zákona o konkursu - na větší insolvenční řízení vůbec nestačí a neví si s nimi rady. Umožňuje nekonečnou řadu průtahů a obstrukcí.

Neustálé diskuse o novém zákonu mi připadají jako ta pohádka o králových nových šatech. Všichni vidí stav, ale nikdo nemá odvahu vykřiknout, že král je nahý. Osobně si myslím, že když ze 70 paragrafů uděláte na stejné téma paragrafů 430, neznamená to bohužel  automaticky, že nová verze bude lepší.

Insolvenční zákon platí od 1. 7. 2007, novel měl již 19, což také mnoho naznačuje.

To stejné platí i o insolvenčních správcích. Snaha vytvořit skupinu vzdělaných, zkušených a neúplatných správců byla jistě správná. Výsledkem je však stav, kdy insolvenčního správce může dělat čerstvý vysokoškolák bez jakékoliv předešlé praxe.

Pokud máte čerstvý diplom a uděláte zkoušky, můžete dostat například Sazku v době, kdy vás u soudu nebo v advokátní kanceláři nenechají uvařit ani kafe.

Jste rád, že se Sazky zbavíte?

Proč? Snad přijdou další, mě insolvence živí (s úsměvem).

 

Právě se děje

Další zprávy