Ministerstvo pro místní rozvoj mělo chyby v účetnictví

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
10. 8. 2011 10:18
Kontrola NKÚ zjistila nedostatky v evidenci nemovitostí i inventarizaci majetku.
Ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský (VV).
Ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský (VV). | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Chyby v účetnictví Ministerstva pro místní rozvoj za roky 2008 a 2009 odhalila kontrola z Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ).

Úřad ve středu oznámil, že ministerstvo nedělalo v souladu se zákonem inventarizaci majetku, kontrola objevila i nedostatky v evidenci nemovitostí.

Ministerstvo se brání tím, že zjištěné nedostatky vznikly ještě před nástupem současného ministra Kamila Jankovského do funkce.

"Obecně je však nutné dodat, že závěry NKÚ postihují jednotlivosti, které se v kontextu celkové bilance a majetku MMR ČR pohybují spíše v řádu promile. V žádném případě také nemají vliv na výsledné hospodaření této účetní jednotky," řekl ČTK Jan Dvořák z tiskového oddělení ministerstva.

Kontrolní úřad kromě dalšího také zjistil, že MMR nedodržovalo zákon o majetku České republiky a jejím vystupování v právních vztazích. Konkrétně šlo o pohledávky za prodaný dlouhodobý hmotný majetek nebo provedení nedostatečné předběžné kontroly plánovaných operací. To je podle NKÚ v rozporu se zákonem o finanční kontrole.

Kontrola se uskutečnila v období od října 2010 do dubna 2011. NKÚ prošetřoval hlavně období let 2008 až 2009.

 

Právě se děje

Další zprávy