Sazka bude prodána obálkovou metodou, Penta protestuje

Zdeněk John
12. 8. 2011 10:25
Věřitelský výbor loterijní firmy schválil plán, jak prodat zkrachovalou Sazku
Sídlo Sazky s "teploměrem" měřícím superjackpot. Letos padl už dvakrát.
Sídlo Sazky s "teploměrem" měřícím superjackpot. Letos padl už dvakrát. | Foto: Jan Langer

* Věřitelský výbor schválil způsob prodeje Sazky * Penta protestuje a v prohlášení mluví o mafiánských způsobech * Jistinu půl miliardy bude schraňovat banka J&T

Praha - Věřitelský výbor společnosti Sazka schválil insolvenčnímu správci Josefu Cupkovi postup, podle kterého bude prodána zkrachovalá loterijní firma novému majiteli.

Plán ještě musí formálně přijmout Městský soud v Praze.

Sazka nepůjde do dražby, ale bude vypsáno výběrového řízení, v němž zájemci budou muset složit předem jistinu ve výši půl miliardy korun. O Sazku se může hlásit kdokoliv, tedy nejen firmy z oboru.

Prodej Sazky spěchá

"Dražba má spoustu úskalí a zdržovala by nás. Výběrové řízení je průhledné stejně jako dražba a dává možnost postupovat rychleji," řekl v rozhovoru pro Aktuálně.cz správce Cupka.

Proti zvolenému postupu okamžitě začala protestovat investiční skupina Penta, jeden ze zájemců o Sazku. "Způsob prodeje Sazky připomíná konkurzní mafii," použila Penta výraz, kterým insolvenční řízení se Sazkou nazval už Aleš Hušák. Půlmiliardovou kauci označuje za bezprecedentní, dosud v konkurzních řízeních v Česku nevídanou věc.

"Počkáme na detailní zveřejnění podmínek prodeje, a až pak se rozhodneme, zda se vůbec zúčastníme," uvedl pro Aktuálně.cz mluvčí Penty Martin Danko.

Půlmiliarda bude ležet v sejfu J&T

Cupka oslovil několik bank, aby z nich mohl věřitelský výbor vybrat tu, u které bude složena půlmiliardová jistina. Výbor vybral J&T.

O vítězi výběrového řízení bude rozhodovat výhradně cena, jiné podmínky - s výjimkou těch, které vyžaduje insolvenční zákon - Cupka stanovovat nechce, právě proto, aby řízení bylo rychlé.

"Nový majitel Sazky může být znám do čtyř, pěti, možná šesti týdnů," přepokládá Cupka.

"Cupkovy argumenty proti veřejné dražbě jsou účelové. A navíc: Je mimo jakoukoliv pochybnost, že J&T je propojená s PPF. Je to jen další moment dokazující, že v insolvenčním řízení je PPF zvýhodňovaná," uvádí Penta.

Až dosud se o Sazku přetahovaly dva tábory silných investorů. Na jedné straně PPF a KKCG, které také ovládly věřitelský výbor, protože jim Sazka dluží nejvíc, a právě investiční skupina Penta, majitel konkurenční loterijní firmy Fortuna.

Nabídka Fortuny platí: 3,5 miliardy

Fortuna dosud nabídla za Sazku nejvíce peněz - až 3,5 miliardy za celou firmu, pokud by se prodávala v dražbě. Do výběrového řízení se ale bude muset přihlásit znovu.

Kolik prodej Sazky věřitelům vynese, Cupka nechce odhadovat.

"Můžeme se dočkat překvapení, já to nevím. Překvapení směrem nahoru i dolů. Ale je pravda, že tady jsou určitá vodítka, třeba zmíněná jistina nebo nabídka Penty (Fortuny)," podotkl správce v rozhovoru pro Aktuálně.cz.

Během doby, kdy po Aleši Hušákovi vládne Cupka Sazce, se dostaly tržby z loterií z 13 procent, kam spadly během krize, na zhruba 53 až 55 procent původního stavu.

"Ale donekonečna provozovat firmu v konkurzu nemůžeme, čili pro nás je nejdůležitějším faktorem prodeje Sazky, aby byl rychlý, transparentní a abychom z něj získali co možná nejvíc peněz," uvedl Cupka.

Celý rozhovor se správcem Cupkou si přečtěte ZDE

 

Právě se děje

Další zprávy