ČSOB vydělala o miliardu méně kvůli řeckým dluhopisům

Veronika Skálová Veronika Skálová
9. 8. 2011 14:44
Řecké potíže se promítly v zisku už druhé banky v Česku - po KB i ČSOB snížila kvůli dluhopisům zisk

Praha - Jednorázové znehodnocení řeckých dluhopisů ukouslo 1,1 miliardy korun z čistého zisku skupiny ČSOB. Podle konsolidovaných neauditovaných výsledků tak skupina v prvním pololetí letošního roku vykázala čistý zisk 6,209 miliardy korun, což je o 13 procent méně než před rokem.

"Čistý zisk z běžné činnosti ukázal pozitivní meziroční dynamiku, tento výsledek byl ale negativně ovlivněn jednorázovým znehodnocením řeckým dluhopisů," uvedl v výsledkům Pavel Kavánek, generální ředitel a předseda představenstva ČSOB.

Skupina informovala také o tom, že počtvrté v řadě rostlo její úvěrové portfolio, které dosáhlo 412,5    miliardy korun, objem depozit stoupl na 593,5 miliard.

Celkové provozní výnosy poklesly mezirončně o jedno procento, čistý úrokový výnos z úvěrů a vkladů vzrostl o 9 procent a přesáhl 10,1 miliardy korun. Přispěly k tomu vyšší objemy hypoték a vkladů fyzických osob.

Skupina meziročně zvýšila své provozní náklady o 6 procent, čátečně kvůli růstu personálních nákladů a vyšším výdajům za marketing.

"Náklady na úvěrové riziko meziročně klesly téměř o polovinu -ztráty ze znehodnocení úvěrů se snížily na 755 mil. Kč a ukazatel nákladů na úvěrové riziko se snížil na 31 bazických bodů. Nejvýraznější pokles nákladů na riziko zaznamenaly segmenty korporátních klientů a malých a středních podnikům," uvedla skupina ve zprávě.

V samotném duhém čtvrtletí poskytla ČSOB o čtyři procenta více úvěrů, k růstu přispěl o 9 procent vyšší objem hypoték stejně rychlý nárůst objemu korporátních úvěrů.

Konsolidovaná kapitálová přiměřenost ČSOB dosáhla hodnoty 16,26 procenta oproti 16,45 o rok dříve. Likvidita skupiny ČSOB se dále zvýšila, když se poměr úvěrů ke vkladům meziročně snížil ze 71,0 procent k 30. červnu 2010 na 69,0 procent k 30. červnu 2011.

Podíl úvěrů po splatnosti (tj. více než 90 dnů po splatnosti podle metodologie ČSOB, v souladu s metodologií skupiny KBC) k 30. červnu 2011 činil 4,04 procenta hrubého objemu úvěrů. Podíl nákladů na úvěrové riziko (credit cost ratio, CCR) za 1. pololetí roku 2011 dosáhl 0,31 procenta oproti 0,75 procenta za stejné období loňského roku.

 

Právě se děje

Další zprávy