Většina důchodců v Česku střádá na vlastní pohřeb

Veronika Skálová Veronika Skálová
9. 8. 2011 11:28
Důchodci spoří na důchod, aby neobtěžovali s výdaji příbuzné.
Nejvíce důchodců spoří na vlastní pohřeb na Moravě, nejméně v Praze.
Nejvíce důchodců spoří na vlastní pohřeb na Moravě, nejméně v Praze. | Foto: Tomáš Netočný

Praha - Jistota důstojného pohřbu i snaha nezatěžovat takovými náklady příbuzné, vedou drtivou většinu českých seniorů k tomu, aby spořili na vlastní pohřeb. V průzkumu to zjistila Era Poštovní spořitelna.

Na pohřeb si tak podle výsledků průzkumu spoří rovné tři čtvrtiny důchodců. Celkem chtějí pro tento účel shromáždit deset až dvacet tisíc korun.

Hlavní motiv je přitom většině spořících důchodců společný. "Téměř tři čtvrtiny z nich nechtějí finančně zatížit rodinu a pozůstalé, zbylých 27 procent chce mít jistotu, že se dočkají důstojného pohřbu," konstatoval Tomáš Suk, manažer marketingu Poštovní spořitelny.

Přístup ke spoření na vlastní pohřeb se v jednotlivých částech Česka mírně liší. Nejčastěji si na něj střádají senoři v Moravy, v plných 91 procentech, důchodci  Čechách spoří za tímto účelem v 84 procentech. Zcela odlišná je situace v Praze, kde si na pohřeb šetří jen 54 procent seniorů.

Průzkum Era Poštovní spořitelny také zjistil, že více než třetina dotázaných důchodců má o podobě svého posledního obřadu přesnou představu. Přibližně stejný počet seniorů ale uvedl, že se těmito myšlenkami nezabývají.

Pohřeb není jediným účelem, na který senioři v Česku střádají peníze. Plných 73 procent z nich odkládá stranou částku pro případ dlouhodobé hospitalizace, velká část pak střádá peníze pro vnoučata.

 

Právě se děje

Další zprávy