Pohroma amerických akcií, propadly se nejvíc za 3 roky

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
9. 8. 2011 7:38
Akciové trhy ve Spojených státech zasáhla vlna výprodeje, hlavní indexy se propadají
Makléř Thomas Holler reaguje na pokles akcií na burze ve Frankfurtu. Evropské akcie se ve středu 8. října propadly zhruba o 7 procent, jedná se o největší propad za 5 let
Makléř Thomas Holler reaguje na pokles akcií na burze ve Frankfurtu. Evropské akcie se ve středu 8. října propadly zhruba o 7 procent, jedná se o největší propad za 5 let | Foto: Reuters

New York - Akciové trhy ve Spojených státech v pondělí zasáhla vlna výprodeje a hlavní indexy propadly nejvíce za téměř tři roky.

Reagovaly tak na zprávu o historicky prvním snížení hlavního úvěrového ratingu USA, k němuž sáhla agentura Standard & Poor's.

Dramaticky naopak vzrostl takzvaný indikátor strachu, tedy index VIX, jehož pomocí se investoři zajišťují proti dalšímu propadu cen. Na devizových trzích dál zpevňuje švýcarský frank.

Dow Jonesův index klesl o 634,76 bodu a obchodní den uzavřel propadem o 5,55 procenta na hodnotě 10.809,85 bodu. Širší index S&P 500 odepsal 6,7 procenta na 1119,46 bodu, zatímco index Nasdaq Composite oslabil dokonce o 6,90 procenta na 2357,69 bodu.

Objemy obchodů byly mimořádně vysoké, na burzách NYSE, Amex a Nasdaq se dohromady zobchodovalo 17,5 miliardy akcií. Loňský denní průměr činil 8,47 miliardy akcií.

Agentura S&P snížila rating USA poprvé v historii. Hodnocení úvěrové spolehlivosti země se tak snížilo z nejvyšší možné známky AAA na známku AA plus. S&P uvedla, že Spojené státy mají příliš vysoký deficit a politici se nedokážou shodnout na věrohodném postupu, který by zadlužení největší ekonomiky světa postupně snížil na přijatelnou úroveň.

Index volatility, který sestavuje burza CBOE v Chicagu a jemuž se často říká indikátor strachu, vzrostl o 50 procent na 48 bodů. Na hranici 40 bodů je poprvé od loňského května, kdy trhy zasáhl takzvaný "flash crash", tedy bleskový propad cen.

Nervozita sráží euro

Na devizových trzích trvá zájem o švýcarský frank, citelně ale zpevnil i japonský jen. Klesá naopak euro, které sráží dolů nervozita z dalšího zhoršení dluhové krize.

Evropská centrální banka (ECB) sice podle makléřů v pondělí začala odkupovat italské a španělské dluhopisy, pomohla tím trhu ale jen přechodně. Trhy zároveň sledují, zda centrální banky v Japonsku a ve Švýcarsku nezačnou proti silné měně intervenovat.

Frank vůči euru vystoupil na nový rekord 1,0640 CHF, později část zisků odevzdal a pohyboval se kolem 1,0732 CHF. Za celý den tak přidal asi 2,5 procenta. Vůči jenu euro odepsalo 1,8 procenta. Dolar k jenu spadl zhruba o 0,9 procenta na 77,68 JPY, vůči franku oslabil o 1,6 procenta na 0,7555 CHF, předtím spadl na historické dno 0,7480 CHF.

 

Právě se děje

Další zprávy