Obama uklidňuje, americké trhy přesto padají dál

Ekonomika Ekonomika
8. 8. 2011 20:44
Reálně prý hrozí snížení ratingu i v případě Velké Británie a dalších zemí
Foto: Reuters

New York, Brusel, Praha - Akciové trhy v západní Evropě začaly opět výrazně klesat. Zisky přitom neudržela ani burza v Itálii, která během dne vykazovala nárůst až o pět procent. Hned po otevření začaly klesat i akcie na burze v New Yorku a výsledek pražské burzy nakonec skončil pádem o 20 procent oproti lednovému maximu.

Obchodníci tvrdí, že trh je skeptický vůči plánu evropských politiků zavést taková opatření, která by krizi kolem státních dluhů dostala pod kontrolu.

Nálada investorů v eurozóně se v srpnu dostala na nejhorší úroveň od září 2009. Vyplývá to z průzkumu skupiny Sentix.

Právě dluhy evropských států, ale i  snížený rating USA roztočily nový díl finanční krize.

Zlato se poprvé dostalo nad 1700 dolarů za unci. V Evropě zpočátku zabral nový plán Evropské centrální banky, která nakupuje dluhopisy Itálie a Španělska, ale účinek hojivé náplasti postupně vyprchává. 

Problémy může působit to, že jakékoliv zásahy proti panice na trzích přicházejí ve chvíli, kdy se vlády finančně vyčerpaly bojem s důsledky první recese (2008). A kdy úrokové sazby jsou blízko nule, takže ani centrální banky, včetně té české, už ekonomice zlevněním úvěrů příliš nepomohou. Ke krizi se vyjádřil i ministr financí Kalousek. Přiznal, že vláda příliš zásahnout nemůže.

"Je to nejvážnější situace od podzimu roku 2008. Šance na návrat recese je asi padesátiprocentní," myslí si David Marek z investiční banky Patria.

Sledujte s námi další den návratu finanční krize.

20:30 - Trhy padají i přes Obamův projev

Americký prezident Barack Obama vyzval k řešení fiskálních problémů země. Podle něj je potřeba kombinace rozpočtových škrtů, úpravy výdajů na zdravotnictví a reformy daňových zákonů. Na Wall Streetu ale kvůli obavám o vývoj ekonomiky Spojených států a evropské dluhové krizi pokračoval propad. Nezastavil se ani během projevu amerického prezidenta, který podle některých komentátorů mimo jiné chtěl zklidnit situaci.

16:30 - Pražská burza ztratila od ledna 20 procent

Patria hlásí, že index pražské burzy PX ustupuje o více jak 20 % ze svého letošního maxima v lednu. Evropské burzy pokračují v pádu: německý DAX padá již skoro 5 %, francouzský CAC 40 -4 % a britský FTSE 100 -3,1 %. 

15:40 - Americká burza náladu nezlepší

Wall Street zahajuje do červených čísel: S&P 500 -1,5 %, DJIA -1,7 %, Nasdaq - 3,4%

15:10 - Amerika měla o rating přijít dávno, myslí si investor

Snížení ratingu hrozí v nadcházejících měsících i Velké Británii a některým dalším zemím eurozóny. Myslí si to uznávaný americký investor Jim Rogers, který tak reagoval na zprávu o snížení ratingu Spojených států. Amerika měla podle něj o nejvyšší rating přijít už dávno. Rogers si vydobyl uznání především jako investor na komoditních trzích.

15:00 - Průzkum Sentix ukázal na beznaděj investorů

Už na nejhorší úroveň od září 2009 se v srpnu dostala nálada investorů v eurozóně podle průzkumu skupiny Sentix. Investoři se obávají, že světoví politici nemají dostatek nástrojů k tomu, aby mohli účinně reagovat na prohlubující se ekonomickou krizi. Propad z červencových plus 5,3 bodu na srpnových mínus 13,5 bodu je nejvýznamnější v celé historii.

14:15 - Vláda má podle Kalouska málo možností 

Ministr financí Kalousek v rozhovoru pro Českou televizi řekl, že v krátkodobém hledisku vláda ke zlepšení situalice může dělat jen dvě věci: "Zaprvé snažit se snižovat deficit státních financí a zadruhé hlídat, aby tempo růstu platů nepředběhlo tempo růstu produktivity práce 

14:00 - Ředitelé firem, italští vlastenci

Ředitelé předních italských společností chtějí nakupovat domácí vládní obligace a pomoci tak zemi odvrátit finanční krizi. Nabídku, pod kterou se podepsalo 24 šéfů firem, ekonomů a manažerů, zveřejnil italský list Milano Finanza. "Jestliže Itálie potřebuje naši pomoc, jsme zde," uvádí se podle agentury ČTK v prohlášení, které mimo jiné podepsali ředitelé italského výrobce pneumatik Pirelli, ropné a plynárenské skupiny Eni a výrobce luxusní obuvi Tod's.

Na snímku vidíte německý index obchodování s akciemi DAX. Takto se propadal v časných ranních hodinách obchodování na burze ve Frankfurtu 8. 8. 2011.
Na snímku vidíte německý index obchodování s akciemi DAX. Takto se propadal v časných ranních hodinách obchodování na burze ve Frankfurtu 8. 8. 2011. | Foto: Reuters

13:35 - Výprodeje v Praze pokračuji

Obchodování na pražské burze je i po poledni pod tlakem výprodejů: Index PX je na úrovnií -3,5 %, hodnota akcií NWR se ocitla nejníže za rok a půl, CETV dokonce za dva a půl roku. Obchody s AAA Auto byly pozastaveny. Ztráty hlásí i akcie konzervativních titulů, například Erste Bank 4 procenta, skoro tolik i Philip Morris, Teléfonica přes 3 procenta. 

12:35 - Pád burz nabral na síle

"Vydělat na takovém trhu je velmi těžké. Ty dva poslední týdny vlastně byly nejtěžší za posledních deset let," postěžoval si podle Reuters jeden z obchodníků na burze ve Frankfurtu. Akciové trhy v západní Evropě neudržely dopolední růst a začaly opět výrazně klesat.

12:00 - Praha hlásí ztráty na bojišti

Kdyby se v poledne na pražské burze zvonilo, byl by to umíráček. Kromě Komerční banky propadají všechny přední tituly. Obchodování na okolních trzích je podobné.

Nejvýrazněji oslabily cenné papíry AAA Auto (13 procent). Nedaří se mediální společnosti CME (8 procent).  Už zhruba kolem 11. hodiny bylo zobchodován běžný denní průměr, přes miliardu korun.

11:20 - Burzy: dobře už bylo

Burzy se červenají, což je znamení toho, že záchranný plán ECB se vyčerpává. Ceny akcií opět padají, například v Praze hlavní index ztrácel před polednem přes dvě procenta. V Evropě je to obdobné. Investoři odepisují další a další miliony.

Nový díl finanční krize očima karikaturisty
Nový díl finanční krize očima karikaturisty | Foto: Petr Vyoral

11:15 - Cena ropy klesá

Světové ceny ropy klesly kvůli nižšímu ratingu Spojených států o tři dolary za barel. Severomořská ropa Brent se dnes v Singapuru snížila až na 105,79 dolaru za barel, kde byla nejníže od 27. června.  Americká lehká ropa klesla až na 83,18 dolaru za barel, pak zmírnila pokles na 83,53 USD. Ztráty přitom vykázala za pět z posledních šesti obchodních dnů.

11:00 - Ratingoví kati se hlásí

Ratingová agentura Moody's opět varovala před snížením ratingu Spojeným státům americkým, chce to učinit ještě před rokem 2013, pokud se nezlepší dluhová situace USA. Rating USA snížila zatím jen jedna za tří největších ratingových agentur, pokud by tak učinila další, spustil by se například povinný výprodej amerických vládních dluhopisů a finanční krize by nabrala dramatičtější obrátky. 

10:55 - Burzy v Evropě už zase ve ztrátě, v USA se začne také tak

Na evropských burzách panuje velká nervozita, zčásti sice zabírá plán ECB nakupovat dluhopisy jihoevropských států, ale panika není zcela pryč. Takzvané futures ukazují, že odpoledne, až otevře obchodování Wall Street, také tam akcie budou zaznamenávat další ztráty.

Cedule na ulici ve švýcarském Curychu nabízí okamžitý výkup zlata za hotovost. Ceny této komodity se šplhají k historickému maximu.
Cedule na ulici ve švýcarském Curychu nabízí okamžitý výkup zlata za hotovost. Ceny této komodity se šplhají k historickému maximu. | Foto: Reuters

V Praze investoři berou útokem (prodávají) hlavně CETV, NWR a AAA, zatímco bankám (Komerční a Erste) se daří růst.

10.45 - Ruské deníky: Jako v roce 2008

Jako obdobu začátku světové finanční krize v roce 2008 vidí ruské deníky situaci po snížení ratingu USA a pádu cen akcií na finančních trzích. Předvídají rovněž neblahé důsledky pro ruskou ekonomiku, a to zejména z poklesu cen ropy, oslabení rublu, odtoku kapitálu a zvětšení deficitu státního rozpočtu a státního dluhu

10.15 - Evropské burzy již rostou

Akciové trhy v západní Evropě po úvodním poklesu smazaly všechny ztráty, přehouply se do zisku a ten rychle zvyšují. Nejvíce jim pomáhá silný růst na burzách v Itálii a Španělsku, které těží z příslibu Evropské centrální banky intervenovat na trhu a začít nakupovat státní dluhopisy těchto dvou zemí. Panevropský index FTSEurofirst 300 v úvodu ztrácel téměř půl procenta, v 10:00 měl ale zisk téměř 0,9 procenta a pohyboval se kolem 983 bodů.

Co píší blogeři Aktuálně.cz o krizi:

Foto: Aktuálně.cz
Petr Robejšek:
Je opravdu nutné rozveselit trhy?
Foto: Aktuálně.cz
Jiří Pehe:
Na prahu skutečné krize
Foto: Aktuálně.cz
Tomáš Sedláček:
Euro-americké bankrotování a (h)řešení
Foto: Aktuálně.cz
Milan Zelený:
Dluhy mají držitele, dlužníci zas věřitele

9.55 - Obchodníci potvrzují aktivitu ECB

Podle obchodníků Evropská centrální banka (ECB) vstoupila na trh a začala intervenovat na obranu eurozóny. Nakupuje italské i španělské dluhopisy, vesměs se splatností pět let. Výnosy v obou případech citelně klesly. ECB sama intervenci nepotvrdila.

 9:15 - Burzy v Evropě otevřely opatrně

Burza v Praze otevírá v červených číslech, jak makléři označují stav, kdy akcie padají. Není to už tak strmý pád jako v pátek, stejně jako na evropských trzích i tady zabírá prohlášení ECB, že bude nakupovat dluhopisy Itálie a Španělska.

Dramatická je v Praze situace kolem společnosti ECM, ale za pád o 30 procent nemůže až tak finanční krize, ale stav firmy jako takový - má totiž po krachu.

Největší evropská burza - německá - obrací dokonce k zisku v reakci na chystané kroky ECB a eurozóny. Rostou burzy ve Španělsku a Itálii, tedy v zemích, kam namíří ECB hlavní díl své pomoci.

08:51 - Euro se mírně vzpamatovává

Na devizových trzích se zvyšoval kurz eura, jemuž prospělo sdělení Evropské centrální banky o připravenosti podpořit eurozónu. Na další rekord vůči dolaru vystoupil švýcarský frank, přestože švýcarská centrální banka minulý týden srazila úroky takřka na nulu, aby frank učinila co nejméně atraktivní. (Špatná zpráva zejména pro Maďary, Rakušany a další Evropany, kteří si vzali hypotéky ve švýcarských francích a nyní se jim drasticky prodražují.)

Muž sleduje vývoj indexu v budově Varšavské burzy cenných papírů. 8. srpna 2011.
Muž sleduje vývoj indexu v budově Varšavské burzy cenných papírů. 8. srpna 2011. | Foto: Reuters

08:50 - Asie to má za sebou

Akcie na tokijské burze v pondělí výrazně oslabily, hlavní index klesl o více než dvě procenta a dostal se nejníže od letošního března, kdy Japonsko zasáhlo ničivé zemětřesení s vlnou tsunami.

08:47 - Napětí na evropských burzách

S napětím se čeká, jak otevřou burzy v Evropě. Poslední dva obchodní dny, ve čtvrtek a v pátek, padly akciové indexy na svá dvouletá minima. V Praze (hlavní trh otevírá v 9:15) paniku nejvíc odnesly CETV (majitel Novy), NWR (uhelná společnost miliardáře Bakaly), AAA (autobazary), jakžtakž se držely jen ČEZ a Telefonica.

08:45 - Třetinová hrozba pro Američany

Výkonný ředitel S&P, agentury, která v pátek nemilosrdně zbavila Spojené státy nálepky nejbezpečnější země světa, pokud jde o schopnost splácet dluhy, John Chambers, odhadl pravděpodobnost dalšího zhoršení amerického ratingu v období za šest měsíců až dva roky na 1:3, uvedla americká televize ABC.

08:40 - Francie potvrzena na AAA

Standard & Poor's potvrdily rating Francie na stupni AAA a přidávají komentář, že situace země je stabilní, píše agentura Reuters.

07:45 - Zlato nad 1700 dolary

Cena zlata dnes na asijských trzích výrazně vzrostla a poprvé v historii se dostala nad 1700 dolarů za troyskou unci (oz; 31,1 gramu). Kov tak reaguje na snížení ratingu Spojených států, k němuž na konci minulého týdne přistoupila mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's. Ekonomové se většinou shodují, že cena zlata by se měla dlouhodobě zvyšovat.

07:30 - ECB bude kupovat dluhy

Evropská centrální banka (ECB) uvedla, že začne zavádět kontroverzní program nákupu státních dluhopisů, aby zabránila dalšímu šíření dluhové krize. ECB to uvedla po mimořádné noční telekonferenci, které předcházela narychlo svolaná porada ministrů nejvyspělejších zemí G7 a G20. Předpokládá se, že ECB přistoupí k odkupu italských a španělských dluhopisů.

 

Právě se děje

Další zprávy