Akcie padají dál. Tentokrát na Blízkém východě

ČTK ČTK
7. 8. 2011 13:55
Burzy, kde se obchoduje i v neděli, srazilo snížení amerického ratingu
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Reuters

Tel Aviv/Maskat/Káhira - Akciové trhy na Blízkém východě v neděli reagovaly na zprávu o snížení amerického úvěrového ratingu výraznými propady. Izraelské akcie na burze v Tel Avivu zahájily poklesem o šest procent. Investoři v regionu se obávají, že důsledkem dluhových krizí v USA a Evropě bude nová globální recese

Trhy na Blízkém východě jsou otevřeny i v neděli, a jsou tak první, kde mohou investoři reagovat na historicky první zhoršení amerického ratingu. Agentura Standard & Poor's snížila počátkem víkendu nejvyšší americký rating AAA o jeden stupeň na AA+ a upozornila, že je připravena na jeho další zhoršení.

Agentura to odůvodnila neúnosným růstem amerického státního dluhu za poslední roky a neschopností politických vůdců dohodnout se na dlouhodobém řešení alarmujícího vývoje. 

Index 25 nejvýznamnějších akcií telavivské burzy ztrácel po 11 hodině středoevropského času 6,2 procenta. Začátek obchodování byl o hodinu odložen kvůli automatickému přerušení, uvedenému do chodu poté, co akcie před začátkem obchodů signalizovaly pokles o více než pět procent.

Naposledy bylo takto obchodování v Tel Avivu přerušeno 21. září 2008 ve dnech po pádu americké banky Lehman Brothers a eskalace globální finanční krize, sdělila mluvčí burzy. 

Investoři se bojí, že problémy s dluhem dovedou USA do nové recese. "Jestliže USA spadnou do recese, izraelská ekonomika z toho nevyjde bez šrámů. Jsme závislí na vývozu zboží a služeb," řekl agentuře Reuters Zach Herzog z makléřské firmy Psagot. 

Propadly se i ceny ropy

Objevují se i obavy z dopadů sníženého ratingu na banky, které drží větší množství amerických dluhopisů. Akcie Bank Leumi a Discount Bank kvůli tomu klesly o téměř osm procent.

Akcie v Ománu klesly v neděli o 1,9 procenta a uzavřely nejníže od července 2009. Burzy v Kataru a Dubaji ztrácely během dne přes pět procent. Akciový index Kuvajtu zahajoval poklesem o dvě procenta. Burzy arabských ropných zemí oslabuje také propad cen ropy z posledního týdne. 

Index káhirské burzy začal poklesem o více než čtyři procenta. Akcie v Rijádu se obchodovaly i v sobotu, kdy jejich index reagoval na snížení amerického ratingu ztrátou 5,5 procenta. Dnes saúdskoarabské akcie mírně oživovaly.

 

Právě se děje

Další zprávy