Za kolik bude euro, co udělá vyšší DPH? Předpověď z ČNB

ČTK ČTK
4. 8. 2011 15:11
Vyšší DPH připraví ekonomiku o část výkonu, říká centrální banka
ČNB pro rok 2012 zhoršila předpověď výkonu tuzemské ekonomiky
ČNB pro rok 2012 zhoršila předpověď výkonu tuzemské ekonomiky | Foto: Reuters

Praha - Česká národní banka v nové prognóze zlepšila odhad růstu tuzemské ekonomiky pro letošní rok na 2,1 procenta z předchozích 1,5 procenta. Pro příští rok naopak centrální banka zhoršila mimo jiné kvůli zvýšení DPH odhad růstu HDP na 2,2 procenta z předchozích 2,8 procenta.

Na tiskové konferenci o tom informoval guvernér ČNB Miroslav Singer. V roce 2013 by měla podle odhadů ČNB česká ekonomika růst o 3,8 procenta.

Ministerstvo financí před několika dny zlepšilo pro letošní i příští rok odhad růstu české ekonomiky, a to na 2,5 procenta v obou letech. Loni ekonomika stoupla o 2,3 procenta.

Růst ekonomiky letos podle Singera bude ovlivněn rozpočtovými úsporami, odezněním investic do zásob a zpomalením růstu zahraničních ekonomik poptávky. K výraznějšímu růstu dojde podle guvernéra až v roce 2013. "Neočekáváme žádná překvapení. Ta hlavní zpráva se od minulé prognózy příliš neposouvá," uvedl Singer.

Celková inflace se podle ČNB kvůli zvýšení daně z přidané hodnoty dostane v roce 2012 dočasně nad tříprocentní hranici, ale počátkem roku 2013 by se měla vrátit k dvouprocentnímu inflačnímu cíli ČNB.

Nová prognóza počítá podle guvernéra nejprve se stabilitou tržních úrokových sazeb v nejbližším období, následně by měly sazby od přelomu letošního a příštího roku postupně růst. "Ta prognóza sama o sobě posunuje zvyšování úrokových sazeb zhruba o jedno čtvrtletí," uvedl Singer.

Kurz české koruny v letošním roce centrální banka v nové prognóze očekává na 24,10 Kč/EUR. Příští rok ČNB očekává posílení měny na 23,10 Kč/EUR a v roce 2013 na 22,50 koruny za euro. Koruna se nyní obchoduje kolem 24,27 Kč/EUR.

 

Právě se děje

Další zprávy