Řecká stopa v Česku. Komerční banka přišla o část zisku

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
3. 8. 2011 8:52
Mateřská Société Générale je na tom ještě hůře. Její zisk klesl skoro o třetinu

Praha - Řecká krize se přenesla i do tuzemské Komerční banky. Podle zveřejněných výsledků jí klesl v prvním pololetí čistý zisk o 15,5 procenta na 5,48 miliardy korun.

Pokles způsobilo právě zaúčtování snížené hodnoty řeckých vládních dluhopisů ve výši 1,663 miliardy Kč.

"Čistý zisk byl na druhou stranu poprvé podpořen příspěvkem z nové akvizice společnosti SG Equipment Finance. Čistý zisk očištěný o jednorázové vlivy stoupl o 7,5 procenta na 6,8 miliardy Kč," uvedla banka. K nárůstu očištěného zisku přispěl zejména meziroční pokles nákladů rizika z úvěrování.

Čisté úrokové výnosy, které mají největší podíl na celkových výnosech, vzrostly o 2,2 procenta na 10,9 miliardy Kč. Skupina zaznamenala nárůst díky vyšším objemům poskytnutých úvěrů i depozit. Výsledek naopak nepříznivě ovlivnilo zvýšení povinného odvodu do Fondu pojištění vkladů. Průměrná čistá úroková marže zůstala stabilní na 3,3 procenta.

Ve zbytku roku má být lépe

Banka rovněž zveřejnila poměrně příznivý výhled na další období. Během druhého čtvrtletí totiž zaznamenávala mírné oživování poptávky po úvěrech jak ze strany občanů, tak ze strany podnikatelských klientů.

"Tento trend, zdá se, potvrzuje relativně úspěšné tempo oživování české ekonomiky. Na druhou stranu však stále vnímáme rizika pro vývoj v následujících měsících, v současnosti vyplývající hlavně z problémů státního dluhu v několika zemích v Evropě i jinde," komentoval výsledky generální ředitel KB Henri Bonnet.

Výsledky rovněž zveřejnil vlastník Komerční banky, francouzská bankovní skupina Société Générale. Ta dopadla ve druhém čtvrtletí ještě hůře a čistý zisk ve druhém čtvrtletí jí klesl o 31 procent na 747 milionů eur (18,3 miliardy Kč) .

Tyto výsledky výrazně zaostaly za odhady analytiků. Důvodem byly opět náklady související s řeckými dluhopisy.

 

Právě se děje

Další zprávy