19 miliard pro Kalouska. ČEZ začal vyplácet dividendu

Ekonomika Ekonomika
2. 8. 2011 10:00
Letos je dividenda o tři koruny nižší než vloni a sníží se asi i příští rok
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Karel Toman

Praha - Celkem 26,9 miliardy získají letos akcionáři díky dividendě energetické společnosti ČEZ. Ta již zahájila výplatu dividend z loňského zisku v celkové výši 26,9 miliardy korun.

Informoval o tom mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

Akcionáři letos získají 50 korun na akcii. Nejětší podíl ČEZ vyplatí do státní pokladny. Na účtu ministerstva finanncí by mělo přibýt 18,8 miliardy korun.

Letošní dividenda ČEZ tvoří zhruba 57 procent z konsolidovaného zisku po zdanění a je tak v souladu s dividendovou politikou ČEZ. Výplatní poměr dividend je totiž 50 až 60 procent čistého konsolidovaného zisku.

Výše dividendy klesá a bude i nadále

Podle dřívějších prohlášení chce stát dividendy ČEZ využít mimo jiné na financování důchodů.

Takto vysokou dividentu zřejmě stát v příštích několika letech od ČEZu neobrdží. Již vloni totiž zisk ČEZ klesl meziročně o devět procent na 47,2 miliardy korun a letos se zisk sníží pravděpodobně meziročně o patnáct procent, tedy na zhruba 40 miliard Kč. Kvůli tomu  s největší pravděpodobností příští rok klesne dividenda pod hranici 50 Kč.

Analytik Marek Hatlapatka ze společnosti Cyrrus se domnívá, že příští dividenda bude zřejmě 47 Kč. "Zpět na nebo nad 50 Kč by se dividenda ČEZ měla dostat za dva roky, tedy ze zisku roku 2012," podotkl. V roce 2012 by se v hospodaření ČEZ mohla pozitivně promítnout elektřina prodávaná za současné vysoké ceny.

 

Právě se děje

Další zprávy