Rozpočet teď zachraňují Kalouskovy tvrdé škrty

Petr Holub
1. 8. 2011 17:10
Pokud se nestane nic překvapivého, stát letos na daních nevybere 40 až 50 miliard
Foto: Petr Vyoral

Ministr financí Miroslav Kalousek chce udržet plánovaný schodek, a proto je připraven snížit státní výdaje o 70 miliard korun. Ukazují to nejnovější data o vývoji státního rozpočtu za prvních sedm měsíců.

Pokud se v následujících pěti měsících nestane nic překvapivého, stát stejně jako loni nevybere pět procent daní, tedy částku 40 až 50 miliard korun.

Zároveň se zpomalilo čerpání evropských dotací, a když se nezlepší, bude koncem roku rozpočtu chybět značná část z plánovaných 130 miliard. Loni stát nevyčerpal oproti plánu 20 evropských miliard, letošní červencová bilance je proti té loňské ještě horší.

Polštář z úroků nestačí

Kdyby Kalousek nezasáhl, zvýší se plánovaný rozpočtový deficit o třetinu a překročí 200 miliard korun.

Správce státní pokladny řeší situaci stejně jako loni. Na výpadky v příjmech odpovídá tím, že průběžně škrtí výdaje.
Prozatím mu pomáhají miliardové polštáře, které do rozpočtu zakomponoval.

Celkem 20 miliard může Kalousek ušetřit na splátkách úroků za státní dluhopisy. V rozpočtu plánuje, že za úroky utratí 73 miliard, během sedmi měsíců ale věřitelům odvedl necelých 30 miliard.

Pět miliard skryl ministr v nákladech na podporu v nezaměstnanosti. V rozpočtu připravil patnáct miliard korun, po sedmi měsících z toho ale ještě neutratil ani polovinu.

 

Dojde na dopravu a zemědělství

Nahradit další výpadky bude těžší. Kalouskovi zbývá prakticky jediná možnost, úspory na investicích a dotacích, v první řadě do dopravy.

Zatím odkládá dopravní a zemědělské dotace, ze kterých se financuje údržba silnic a provoz zdejších zemědělských podniků. Z plánovaných 40 miliard vyplatil zatím jen pětinu a až v příštích měsících se dopraváci a rolníci dozvědí, jestli peníze dostanou se zpožděním, nebo nikdy.

Letošní rozpočet plánuje investice za 120 miliard. Především za dálnice a železnice se zatím utratilo 55 miliard. Ministři ovšem tradičně proplácejí většinu faktur až koncem roku. Pokud letos nezvýší tempo, mohou ušetřit 30 miliard.

 

Právě se děje

Další zprávy