Evropané mají strach, švýcarský frank jim bere domy

Tomáš Fránek
2. 8. 2011 8:50
Švýcarský frank je maximálních hodnotách, a to komplikuje život lidem po celé Evropě

Brno - Půl milionu Maďarů, 700 tisíc Poláků nebo až 250 tisíc Rakušanů nyní s velkými obavami sleduje kurs švýcarského franku.

Frank totiž láme rekordy a jeho síla prodražuje úvěry, které musí statisíce Evropanů splácet. A měna pokládaná za bezpečný přístav pro investory, tak třeba Maďarům, kteří si za úvěry ve francích postavili domy, zvýšila splátky až o padesát procent.

Před krizí bylo totiž v části evropských států módou brát si úvěry ve švýcarských francích.  A co se tehdy jevilo jako výhodný obchod, je teď pro mnohé dlužníky velkým problém, který je může připravit o střechu nad hlavou.

Dvě třetiny úvěrů

V Maďarsku jsou dvě třetiny úvěrů na domy ve švýcarských francích. Maďarská vláda se dohodla s bankami na tom, že lidé budou platit až do roku 2014 splátky podle pevného kurzu franku. Rozdíl mezi umělým a tržním kurzem se ale bude evidovat na speciálním účtu a po splatnosti dohody musí lidé i s úroky svoje dluhy zaplatit.

Sto tisíc dlužníků v Maďarsku už ale nesplácí úvěry více jak tři měsíce a na ty se dohoda nevztahuje. A tito lidé tak už přijdou o svoje domy.

V Rakousku má úvěry na domy ve švýcarských francích na 250 tisíc lidí. Silný frank tak jejich úvěry prodražuje i o desítky tisíc  eur.

„U úvěrů v cizí měně je obrovský potenciál rizika," uvedl guvernér rakouské centrální banky Ewald Novotný. „Je to ekonomické šílenství," řekl  Thomas Hirmke ze sdružení spotřebitelů.

Úvěry ve švýcarských francích má i 700 tisíc Poláků nebo desítky tisíc Britů.

Od začátku krize frank posiloval. Trhy se totiž obávají, že dluhová krize v eurozóně přeroste v krizi solventnosti. Švýcarský frank je proto nyní mezi investory oblíbený, je totiž relativně bezpečný.

Stejně jako Euro

Zdá se, že švýcarský frank postupně dotahuje na euro," komentoval pro Bloomberg vývoj švýcarské měny John Taylor z největšího světového hedgeového fondu specializujícího se na měny FX Concepts.

„Frank zůstane silnou měnou velmi dlouho, protože dluhová krize v Evropě v nejbližší době jen tak nezmizí," řekl Bloombergu Sebastien Galy, specialista na měny ze Société Générale. Podle některý odhadů by se mohl kurz eura a franku letos dostat dokonce až na poměr jedna ku jedné.

Silný frank má ale i nevýhody, jak ukázaly výsledky švýcarské banky UBS. Její čtvrtletní zisk se snížil téměř o polovinu. Očekává se proto, že pro silnému franku může zasáhnout centrální banka.

 

Právě se děje

Další zprávy