Zvrat v boji Bohemians, značka míří klokanům z Dolíčku

Tomáš Fránek
29. 7. 2011 17:05
Úřad průmyslového vlastnictví mění názor, logo a název přiznal fotbalovému klubu
Bohemians 1905 může znovu slavit.
Bohemians 1905 může znovu slavit. | Foto: Ondřej Besperát

Brno - V boji o to, který z oddílů vystupujících pod názvem Bohemians je ten pravý a jediný, padl další důležitý verdikt.

Úřad průmyslového vlastnictví změnil podle informací Aktuálně.cz svoje původní rozhodnutí, v němž v roce 2009 prohlásil značku Bohemians Praha s logem klokana za neplatnou pro fotbalový klub Bohemians 1905.

Nyní úřad potvrdil, že fotbalový klub může název a logo chránit jen pro sebe.

Do Střížkova...

Celý spletitý a značně nepřehledný spor o název a logo klubu začal v roce 2005.

Tehdejší majitel klubu Michal Vejsada získal souhlas TJ Bohemians Praha s převedením jména a loga na třetiligový FC Střížkov Praha. V březnu 2005 ale vzniklo družstvo fanoušků, kterému se klub - potácející se pokraji krachu - podařilo zachránit . Klub se pak pod názvem Bohemians 1905 vrátil až do nejvyšší fotbalové soutěže.

Stejnou soutěž přitom hrál pod názvem Bohemians Praha klub ze Střížkova.

Celý spor vyvrcholil poté, co Střížkovští odmítli nastoupit na vzájemný ligový zápas.

Soud zatím nerozhodl

Spory o to, kdo má právo vlastnit název a historické logo Bohemians s klokanem, už přitom řešily soudy a také Českomoravský fotbalový svaz, konečný verdikt zatím nepadl.

Snahu užívat název Bohemians a logo fotbalovým klubem Bohemians 1905 napadla u Úřadu průmyslového vlastnictví TJ Bohemians Praha , která sdružuje několik sportovních klubů. Podle jejich nástupců není Bohemians 1905 právním nástupcem původního fotbalového klubu z Vršovic, nemá s ním nic společného.

"Naše tělovýchovná jednota nese název Bohemians minimálně od roku 1949 a v současné době má 25 sportovních oddílů a více než 2100 členů," uvedli zástupci tělovýchovné jednoty.

Úřad průmyslové vlastnictví, který má ve sporu o značky rozhodující slovo, sice nejprve žádosti TJ Bohemians vyhověl, nyní ale verdikt změnil.

Podle šéfa úřadu Josefa Kratochvíla lidé vnímají, že existuje samostatný fotbalový klub, který je nezávislý na existenci TJ Boheminas Praha.

Zástupci tělovýchovné jednoty sice předložily několik dokumentů a dalších důkazů, že název a logo mají patřit jenom jim, podle šéfa úřadu nejde rozhodně o důkazy přesvědčivé. To se například týkalo i dokumentu popisujícímu historii TJ Bohemians. "Takovému dokladu nelze přiznat téměř žádnou důkazní hodnotu, lze jej považovat nanejvýš za podpůrný doklad osvětlující historické souvislosti," rozhodl Kratochvíl.

A to, že sportovci tělovýchovné jednoty mají sportovní úspěchy, podle něj nedokazuje, že by se značka stala známou mezi lidmi.

"Z dokladů nelze zjistit, že by značka byla vůbec umisťována či používána na trhu či v obchodním styku," rozhodl Kratochvíl.

Proto podle něj má právo značku a logo užívat fotbalový klub Bohemians 1905.

 

Právě se děje

Další zprávy