Byznys snů. Těžaři se v Lesích ČR začnou hlídat sami

Karel Toman
1. 8. 2011 12:30
Díra v zákoně umožní těžařům, aby sami hlídali, jestli státu nekradou dřevo
3. místo v kategorii Živly v lese: Invaze, Jaroslav Horníček
3. místo v kategorii Živly v lese: Invaze, Jaroslav Horníček | Foto: Jaroslav Horníček/Hnutí Duha

Praha - Před časem to státní podnik Lesy České republiky označil za hlavní pojistku proti krádežím státního dřeva. Teď tuto pojistku ve velkém svěřil firmám z největšího těžařského holdingu u nás.

Ta pojistka se jmenuje lesní hospodářské plány a určuje, kolik dřeva v průběhu deseti let mohou firmy na daném území maximálně vytěžit, a kolik stromů naopak minimálně vysadit.

Soutěž na sestavení plánů vyhrály v půli července tři firmy z holdingu Less podnikatele Jana Mičánka. A to hned v sedmi případech z 12 soutěžených lesních hospodářských celků (celkem jich mají Lesy ČR přes stovku). Plány sestavené těmito firmami budou od roku 2013 závazné po deset let.

Lesy ČR: Vše je podle zákona

Holding Less přitom vyhrál také jednoroční tendry Lesů ČR na komplexní lesnické práce. Tím, že teď Less dosáhl také na lesnické plány, zvyšuje své šance, že získá nejvíc dřeva ke kácení také v tendrech nových, pětiletých od roku 2012.

Podle kritiků tak vzniká možný trend, kdy plány hospodaření ve státním lese sestavují společnosti spojené s firmami, které v něm těží. Státní majetek se v takových případech podle nich dostane do "skrytého pronájmu," v němž má stát skoro nulovou šanci odkrýt rozsáhlé krádeže dřeva za stovky milionů korun.

"Lesní hospodářské plány jsou veřejné listiny, dostat se k nim může kdokoliv a kdykoliv. Střet zájmů mezi jejich tvorbou a prodejem dřeva si neumím představit ani v těch nejdivočejších snech," řekl Aktuálně.cz Jan Mičánek. "Kdo tvrdí něco jiného, tak úmyslně šíří nepravdu nebo je debil."

Lesy ČR trvají na tom, že postupují striktně podle zákona o veřejných zakázkách a blíž zatím soutěž komentovat nehodlají.

"V současnosti probíhá lhůta pro podávání námitek a následné vypořádávání námitek. Ve chvíli, kdy bude veřejná zakázka uzavřena, zveřejníme podrobné informace o zakázce," sdělil mluvčí Lesů ČR Zbyněk Boublík.

Kritici ale varují, že právě v zákoně je díra a že jde o velký problém.

Mičánek: Nikde se to neprotíná

Svatopluk Sýkora, ředitel státního podniku Lesy ČR
Svatopluk Sýkora, ředitel státního podniku Lesy ČR | Foto: Karel Toman

Jan Mičánek, který v minulosti působil i na ministerstvu zemědělství, se tvorbou lesních plánů sám dlouho zabýval.

"Lesní hospodářský plán je projekt, který slouží vlastníkovi lesa a je to jeho majetek. K jeho tvorbě se vyjadřují desítky institucí. Je to institucionální proces daný zákonem, nemůžete se svobodně rozhodovat, co v něm napíšete nebo ne," tvrdí Mičánek, který si podle svých slov neumí představit, jaký by jeho holding mohl mít prospěch z toho, kdyby hospodařil v jednotkách, kde hospodaření sám naplánoval.

"Dřevo se nikdy neprodává podle lesního hospodářského plánu, je to plán na obhospodařování majetku, s obchodem nemá absolutně nic společného. Nikde a nijak se to neprotíná," tvrdí.
 
Kritici to ale vidí jinak.

"Oni vám řeknou, že plány schvaluje lesní správa. Ta ale nemá prostředky, aby to všechno kontrolovala," upozorňuje Michal Nečas z firmy Lesprojekt východní Čechy, který spolu se Sdružením taxačních kanceláří sestavujících lesní hospodářské plány podal proti drtivému vítězství firem z holdingu Less protest k ministerstvu zemědělství, dozorčí radě Lesů ČR i Transparency International (TIC).

Státní podnik už tu nemusí být

"Pokud měly plány sloužit jako pojistka proti krádežím v lesích a najednou si je bude nastavovat firma, která v nich těží, pak je to problém," řekl Aktuálně.cz Stanislav Beránek z TIC.

Riziko z propojení plánovacích a těžařských firem je však podle něj vážnější. "Ten, kdo plány zpracovává, se dostává ke strategickým informacím a ví, jak potom nastavit nabídku do výběrových řízení," upozorňuje.

"Když takto propojené firmy získají desetileté plány víckrát, celý proces se od taxace až po prodej dřeva dostane pod jeden subjekt a celá činnost Lesů ČR bude vyvedena ven," tvrdí zástupce organizace dohlížející mimo jiné nad průhledností veřejných zakázek a nakládání s veřejným majetkem.

Beránkem nastíněný scénář je přitom pravděpodobný. S těžaři propojené taxační firmy totiž nezávislou konkurenci podle Michala Nečase z Lesprojektu hravě převálcují, což se podle něj ukázalo právě v červnu.

Soutěžit pod cenou se vyplatí

Do soutěže o sestavení lesních hospodářských plánů totiž těžařský holding nasadí klidně i o desetinu nižší cenu než za kolik lze plán skutečně sestavit. Ví totiž, že se mu to vrátí.

Své těžařské sestře může jít plánovací firma z tohoto holdingu na ruku třeba tím, že v plánech podhodnotí skutečné zásoby dříví v lese. Uvede například, že na hektaru lesa určeném k pokácení je 280 kubíků dřeva, zatímco ve skutečnosti jich tam je 350.

Těžařská firma pak ví, že 70 kubíků dřeva nemusí nikde vykazovat. Zároveň si spočítá, o kolik může podsadit cenu do soutěže o těžbu, aby vyhrála a pořád ještě vydělala. Tuto možnost ale ostatní taxační firmy nemají.

"Sníží výchovné zásahy a zpevňující výsadbu, které ji stojí víc peněz, a naopak zvýší těžbu, na které vydělá" naznačuje Nečas, další způsob jak si holding může během pětiletého hospodaření v desetiletém plánu zajistit mnohonásobný výnos ze své investice do soutěže o lesní plány. 

"Jejich nabídkám nemáme šanci konkurovat," dodává.

Pět let svým pánem ve státním lese

Firmy z holdingu Less se vítězstvím v červencové soutěži dostaly k tvorbě pravidel hospodaření na deset let v sedmi územních jednotkách, tedy na bezmála 56 tisících hektarů státního lesa. Šance, že zde později zvítězí i v pětiletých tendrech na komplexní práce, jak s nimi počítá Dřevěná kniha, tím výrazně vzroste, tvrdí TIC a Asociace taxačních agentur. Těžaři by se tu pak sami hlídali pět let.

"Otevírá se tak možný prostor ukrást jen v mýtní těžbě dříví za stovky milionů korun," tvrdí kritik hospodaření Lesů ČR Zdeněk Valný z Asociace českých a moravských dřevozpracovatelů. Sestavení samotného hospodářského plánu přitom stojí něco mezi půl milionem až osmi miliony korun.

"Nadměrná těžba, kterou v posledních letech potvrzuje i nejvyšší kontrolní úřad, nevede jen k okrádání českého státu," upozorňuje ředitel Hnutí Duha Petr Macháček. Nárůstem počtu holin se podle něj zhoršuje kvalita půdy a zdraví porostů, lesy ztrácí schopnost zadržovat vodu a "každá větší bouřka tak může být na mnoha místech důvodem k obavám."

Díra v zákoně?

Samotná firma Less vysoutěžila tvorbu plánu na 11 tisíc hektarů celku Žlutice. Firma Less&Forest sestaví plány pro celky Vítkov, Ruda a Přeštice celkem na 33 tisíci hektarech a další spřízněná KHL-ECO bude plánovat na 13 tisíci hektarech v celcích Cihelny, Lužná a Plzeň.

Tyto firmy plány dosud nesestavovaly, zaštítila je ale firma Příroda, s. r. o., která stejně jako Less patří Janu Mičánkovi, a která se naopak na tvorbu lesních plánů specializuje. Sama se přitom soutěže nezúčastnila.

Sám Mičánek o sporné soutěži podle svých slov ani neví. "Je to možné. Ročně se naše firmy účastní stovek, ne-li tisíců soutěží. Máme dva a půl tisíce zaměstnanců, nevím, do čeho všeho se ti kluci hlásí," tvrdí.

Záštitou od Přírody, s. r. o., obešly podle kritiků firmy z holdingu Less podmínku soutěže, že jedna společnost může sestavovat plán nanejvýš na tři celky.

"Je tam díra v zákoně," tvrdí Michal Nečas v Lesprojektu východní Čechy, který v soutěži skončil třikrát druhý právě za firmami holdingu Less.

Pokud asociace se svou stížností neuspěje, chce ji postoupit k antimonopolnímu úřadu.

 

Právě se děje

Další zprávy