Spořitelna ušetřila náklady a zvýšila zisk o čtvrtinu

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
29. 7. 2011 9:25
Objem klientských vkladů klesl o dvě procenta a objem úvěrů stoupl jen mírně
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Aktuálně.cz

Praha - O téměř čtvrtinu zvýšila Česká spořitelna konzolidovaný čístý zisk za první pololetí letošního roku. Díky meziročnímu nárůstu o 24 procent vydělala 7,21 miliardy korun.

Neauditované výsledky podle mezinárodních účetních standardů zveřejnila banka. Česká spořitelna je první, která z tuzemských velkých bank zveřejnňuje pololetní výsledky. Spořitelna je přitom bankou s největším počtem drobných klientů.

Zisk se bance podařilo zvýšit hlavně díky poklesu tvorby opravných položek a také poklesem nákladů. Provozní zisk banky totiž meziročně stoupl o necelých pět procent na 13,53 miliardy korun.

"Výsledek odráží postupné zotavování české ekonomiky z doznívající krize, které se ale projevuje velmi rozdílně v jednotlivých sektorech ekonomiky. Zatímco část firemního sektoru silně roste díky poptávce ze zahraničí, domácnosti jsou stále zasaženy pouze pomalu klesající nezaměstnaností a jsou velmi opatrné ve zvyšování spotřeby a svého zadlužení," uvedl generální ředitel banky Pavel Kysilka.

Poplatky jsou zlatý důl

Čistý úrokový výnos se spořitelně v meziročním srovnání zvýšil o více než tři procenta na 15,41 miliardy korun. Čisté příjmy banky z poplatků a provizí meziročně vzrostly o 1,3 procenta na 6,07 miliardy korun. Rostly především příjmy z poplatků a provizí z platebních transakcí a z transakcí provedených platebními kartami.

Čistý zisk z obchodních operací bance naopak klesl o téměř čtyři procenta na 1,38 miliardy korun. Stalo se tak kvůli nižším výnosům z devizových obchodů.

Celková bilanční suma skupiny České spořitelny ke konci června klesla meziročně o 2,1 procenta na 907,3 miliardy korun. Celkový objem klientských úvěrů za posledních dvanáct měsíců stoupl jen mírně na 464,1 miliardy korun. Objem klientských vkladů klesl o více než dvě procenta na 689,8 miliardy korun. Vklady občanů rostly o tři procenta na více než 526 miliard korun.

České spořitelně rostl letos zisk více než mateřské rakouské Erste Group. Ta zvýšila v prvním pololetí čistý zisk meziročně o 5,2 procenta na 496 milionů eur (přibližně 12 miliard Kč).

 

Právě se děje

Další zprávy