Telefónice klesl zisk už i z mobilů. Záchranou je xDSL

Ekonomika Ekonomika
27. 7. 2011 16:20
Čistý zisk za šest měsíců roku činí 3,61 miliardy korun
Foto: Telefónica O2

Praha - Společnosti Telefónica Czech Republic klesl v prvním pololetí čistý zisk o 17 procent na 3,61 miliardy korun.

Firma oznámila své pololetní výsledky po uzavření obchodování na pražské burze, kde jsou její akcie kotovány.

Konsolidované výnosy společnosti klesly o sedm procent na 25,9 miliardy korun. Důvodem byly pokračující konkurenční tlaky a snížené propojovací poplatky, uvedla firma v prohlášení.

Výnosy z mobilních služeb poklesly téměř o desetinu na 12,93 miliardy korun. Vedle konkurence a snížení propojovacích poplatků pokles ovlivnilo i snížení cen roamingu a také vyšší počet klientů využívajících neomezené paušální tarify.

Počet mobilních zákazníků se zvýšil o půl procenta na 4,87 milionu. Počet smluvních zákazníků přitom vzrostl meziročně o šest procent na 2,96 milionu, naopak počet uživatelů předplacených karet se snížil o sedm procent na 1,91 milionu. Průměrný měsíční výnos na zákazníka klesl na 426,4 Kč.

Záchrana pevných linek: Data

Výnosy z pevných linek klesly o osm procent na 11,3 miliardy korun. Příjmy ovlivnil pokles aktivních pevných linek o 5,7 procenta na 1,61 milionu. Úbytek však byl pomalejší než v minulosti, zejména díky nabídce xDSL bez hlasových služeb. Počet přípojek xDSL se zvýšil o 11 procent na 841 tisíc. V červnu firma představila rychlejší variantu internetu ADSL pod označením VDSL, na kterou klienty postupně převádí.

Telefónica potvrdila své cíle letos investovat 5,7 miliardy Kč. Zaměřuje se například na další rozšiřování 3G sítě, včetně dosud nepokrytých oblastí na základě smlouvy se společností T-Mobile. Na konci června 2011 byla 3G síť dostupná zhruba 55 procentům obyvatelstva.

 

Právě se děje

Další zprávy