Exkluzivní čísla: Sportka dál vládne, rivaly zatím drtí

Zdeněk John
26. 7. 2011 13:00
V prvním souboji sportky s novými loteriemi Sazka utržila 25,5 milionů korun za týden
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Zatím jen velmi zvolna dobývají noví konkurenti Sazky území, na němž léta neomezeně panovala sportka, nejznámější hra zkrachovalé loterijní společnosti.

V minulém týdnu, tedy vůbec prvním, v němž po půl století monopolu sportka čelila dvojnásobné konkurenci, vsadili sázející v této hře 25,5 milionu korun. Sazka tržby podle jednotlivých her neuveřejňuje, ale Aktuálně.cz získalo tento údaj z velmi dobře informovaného zdroje z loterijní firmy.

Hra Loto přinesla ve stejný týden společnosti Fortuna obrat zhruba 3,5 milionu korun. U Sazky i u Fortuny jde přitom o tržby za dva tahy - v případě sportky za středu a neděli, u Lota pak za středu a sobotu.

Zmíněných více než 25 milionů se pro Sazku může zdát jako potvrzení jejího výsadního postavení, ale experti na loterijní trh upozorňují, že je ještě příliš brzy dělat závěry o tom, kolik procent trhu si uloupí konkurenti. Nejčastěji se odhaduje, že po několika měsících bude patřit Sazce zhruba 50 procent příjmů z číselných her, Fortuně přibližně 30 a o zbytek se podělí další hráči. V tuto chvíli je to pouze Tipsport, ale své hry už chystají i Chance či Synot.

Pomalý start

"Ten rozběh byl velmi pomalý, v první vlně jsme měli zapojeno jen asi osmdesát vlastních poboček z celkem 700 obchodních míst, kde se dalo první týden sázet," sdělil Aktuálně.cz vysoce postavený manažer společnosti Fortuna.

Ve Fortuně zatím nechtějí oficiálně hodnotit první dny, protože spoléhají na podzimní ofenzívu, kdy především přibude nových terminálů.

Je přitom o co hrát. Minulý rok podle údajů ministerstva financí v číselných hrách lidé utratili přes sedm miliard korun. V těchto dnech se v této oblasti znovu rozdávají karty.

Cupka vládne Sazce

Po pádu Sazky do konkurzu se nejstarší tuzemskou loterii snaží rozběhnout tým insolvenčního správce Josefa Cupky, faktického pána nad Sazkou do doby, než ji z konkurzu získají věřitelé, s největší pravděpodobností PPF a KKCG.

Až dosud každý týden hlásili Cupkovi lidé raketový růst tržeb, díky kterému Sazku vrátili na úroveň 33 procent příjmů, které měla před svou finanční krizí.

V týdnu, kdy odstartovalo Loto Fortuny - a týden poté, kdy začala Tip6ka Tipsportu - se ale růst poprvé zastavil.

Sázející nyní mají možnost si vybrat, u koho vsadí svých 6 čísel ze 49 (v případě Tipsportu 6 ze 36).

Superjackpot versus jackpot

Kromě reklamy rozhodují především tři základní věci: výše výher, její pravděpodobnost a dostupnost terminálů.

Sazce už funguje síť s více než pěti tisíci terminály, Fortuna a Tipsport mají srovnatelný počet přibližně tisícovky terminálů.

Před dalším přímým soubojem, který se mezi Sazkou a Fortunou odehraje ve středu, nabízí sportka superjackpot 21,4 milionu, Loto 10,4 milionu a páteční Tip6ka pak necelý milion.

V prvním týdnu, v němž bylo možné všechny tři loterie porovnat, získali výherci nejvyšší výhry 181 tisíc (sportka), 100 tisíc (Loto) a 1057 korun (Tip6ka). Ani v jedné loterii nikdo netrefil hlavní výhru.

Abyste si na hlavní výhru sáhli, musíte u sportky vsadit nejméně 170 korun, u Lota 20 korun a u Tip6ky 15 korun.

 

Právě se děje

Další zprávy