Stát chce víc od živnostníků. Daňový paušál bude 20%

Ekonomika Ekonomika
27. 7. 2011 8:51
Daňové paušály plánuje změnit ministr financí Kalousek. Změnil názor
Foto: Jan Langer

Praha - Ministr financí Miroslav Kalousek chce sebrat živnostníkům jejich daňové zvýhodnění, výdajové paušály.

Největší lákadlo pro půl milionu drobných řemeslníků a dalších živností by se mělo radikálně změnit. Lidové noviny s odvoláním na zdroj z ministerstva financí napsaly, že daňový paušál se sjednotí na 20 procentech. Výjimku mají mít jen zemědělci.

V letošním roce je přitom možné využít zásadně vyšší paušály. Řemeslníci si mohou odečíst 80 %, zemědělská výroba, lesní a vodní hospodářství 80 %, ostatní živnosti 60 %, tzv. svobodná povolání, příjmy z autorských práv, podnikání podle zvláštních předpisů 40 %, a u příjmů z pronájmu činí paušál 30 %.

Už v pondělí v rozhovoru pro HN Kalousek uvedl, že je dlouhodobě neudržitelné, aby se opakovala situace z prvního pololetí tohoto roku, kdy stát vracel živnostníkům 1,2 miliardy korun právě kvůli paušálům.

"Daňový paušál má především zjednodušit administrativu. Logika ale velí, že za to pohodlí, že nemusíte vést účetnictví, zaplatíte na daních o něco málo více. Ne o mnoho, ale nesmí to být výhodnější," citovaly HN ministra financí.

Kalousek ještě před čtvrt rokem, když představoval obrysy daňové reformy, přitom sliboval opak. Paušály snižovat nechtěl i proto, že by mohl ohrozit mělký růst české ekonomiky.

"Informace o chystaném zvýšení odvodové zátěže živnostníků jsou zcela nepravdivé a já ujišťuji, že vláda naplní své programové prohlášení, kde se zavázala nezvýšit odvodovou zátěž živnostníků," prohlásil Kalousek letos v únoru.

Jednoduché a často výhodnější

Daňové paušály umožňují řemeslníkům i dalším živnostníkům snižovat odvody státu i při relativně vysokých tržbách.

Osoby samostatně výdělečně činné (tedy klasičtí živnostníci, ale také třeba svobodná povolání, soukromí zemědělci nebo lidé s příjmy z pronájmu) se už od roku 2005 můžou rozhodnout, jestli si povedou standardní daňovou evidenci či účetnictví, nebo se rozhodnou pro takzvané výdajové paušály.

V prvním případě si musejí shromažďovat všechny doklady o příjmech a výdajích a následně je zpracovávat.

Druhá varianta - paušály - je mnohem jednodušší, protože tato administrativa odpadá a vychází se z fikce, že daňově uznatelné náklady (související s dosažením a udržením zisku) tvoří určité procento z příjmů.

 

Právě se děje

Další zprávy