Kontrola v účetnictví Sazky chyby nenašla

Ekonomika Ekonomika
22. 7. 2011 9:03
Odměny Aleše Hušáka loni dosáhly téměř 50 milionů korun, napsaly HN
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Petr Protivánek

Praha - Žádné chyby nenašli kontroloři v účetnictví loterijní společnosti Sazka.

Při kontrole loterijní firmy, která je od konce května v konkurzu, to podle dnešního deníku E15 konstatoval Finanční úřad pro Prahu 9. Podnět ke kontrole dal úřadu ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

"Správní řízení bylo ukončeno na konci června. Z hlediska dat, která nám byla dostupná, a z hlediska vedení účetnictví nebyly shledány žádné nedostatky, a tedy i důvody pro případnou pokutu," řekla E15 mluvčí Generálního finančního ředitelství Jaroslava Musilová.

Kalousek kontrolu inicioval kvůli podezření z manipulace s účetními doklady za vedení bývalého generálního ředitele firmy Aleše Hušáka. Kontrola se zabývala způsobem vedení účetnictví v Sazce. Nezkoumala však jednotlivé příjmy a výdaje loterijní společnosti.

Nestandardní věci se však děly

Insolvenční správce Josef Cupka zatím o výsledcích kontroly oficiálně informován nebyl. Zprávu však považuje za pozitivní. "Nepřekvapuje nás to, protože jsme také nenarazili na nesrovnalosti. Čekali jsme, že to bude v pořádku. Víme, že se v Sazce děly nějaké nestandardní věci, ale děly se, abych tak řekla, standardní cestou," sdělila E15 mluvčí Sazky Lenka Tichá.

Například Hospodářské noviny (HN) uvedly přehled kompletních odměn manažerů Sazky. Loňský Hušákův hrubý plat se všemi bonusy se podle deníku vyšplhal na 49,8 milionu korun. Z toho 19 milionů Kč byla roční odměna generálního ředitele, 15 milionů mimořádné odměny a dva miliony korun 13. a 14. plat. Tehdejší místopředseda představenstva Roman Ječmínek měl loni hrubou mzdu celkem 8,8 milionu korun a finanční ředitel Jan Prádler, který z firmy loni na podzim ve zlém odešel, dostal 11,8 milionu hrubého.

Prádler HN řekl, že navrhoval snížení odměn, i své, ale Hušák to prý nepovažoval na nutné.

Hušák nechtěl informace o mzdách komentovat. "Myslím, že to jsou nesmysly. Kraviny. Tečka," reagoval pro deník.

Šéf dozorčí rady Sazky a předseda jejího největšího akcionáře ČSTV Pavel Kořan uvedl, že výši vyplácených odměn neznal. "Měl jsem možnost vidět je jen globálně, ne rozdělené na jména. Jsou to omračující částky," řekl deníku.

 

Právě se děje

Další zprávy