Nový rozpočet nejvíc zasáhne desetinu nejchudších Čechů

ČTK Karel Toman, ČTK
21. 7. 2011 7:50
Rozdíl proti 19% DPH: Ušetříte stokorunu na osobu a měsíc, stát přišel o miliardy
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Pro rozpočty domácností je to proti původnímu návrhu zpráva dobrá - jejich peněženkám Věci veřejné zachránily stokorunu na osobu a měsíc. I tak ale každý vydá příští rok průměrně o sto korun víc než dnes.

Pro státní rozpočet už to tak dobrá zpráva není. Vybere totiž míň, než kdyby TOP 09 a ODS prosadily svou.

Řeč je o návrhu státního rozpočtu na příští rok a změnám DPH, jak je včera schválila vláda.

Podobně dvojznačně vidí věc i ekonomové.

Zatímco David Marek z Patrie označil stávající návrh rozpočtu za nezodpovědnost, podle Pavla Mertlíka z Raiffeisenbanky bude prospěšnější pro růst hospodářství.

Marek: Kalouskův mix byl ideální

Návrh na zvýšení DPH se ve středu po několika vyjednávacích veletočích definitivně usadil na původním návrhu - dvě pásma 14 a 20 procent pro příští rok, kdy deficit rozpočtu dosáhne 105 miliard. Od roku 2013 se všechny daně bez výjimky srovnají na 17,5 procenta.

Dnes jsou sazby DPH ve výši 10 a 20 procent. Kvůli růstu dolní sazby tak mohou příští rok zdražit například potraviny, léky, městská hromadná doprava, ubytování, zdravotní a sociální péče nebo vstupné na kulturní akce.

Nejvíc změny podle propočtů ministerstva financí dopadnou desetinu nejchudších - na důchodce a nízkopříjmové domácnosti s dětmi. Těm by ale měl stát následně dopady změn DPH nahradit pomocí valorizace důchodů nebo sociálními dávkami.

Daní se tak vybere míň, než kolik za pomoci vyšší jednotné 19 procentní daně a škrtů prosazoval ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) s podporou premiéra Petra Nečase (ODS). Skončily tak zároveň šance stlačit letošní deficit na 95 miliard.

"Považujeme to za jednoznačně negativní zprávu," komentoval pro Aktuálně.cz dohodnutou podobu rozpočtu a DPH David Marek ze společnosti Patria Finance. "Za situace, kdy jsou finanční trhy citlivé ke stavu veřejných financí, považujeme schodek, který stále přesahuje sto miliard, za nezodpovědnost."

Podle Marka obsahoval Kalouskem navrhovaný rozpočet "ideální mix" na straně výdajů a příjmů, jak se dostat k požadovanému snížení schodku a politici, kteří ho zablokovali, mohou nést odpovědnost za problémy, do kterých se Česko může dostat, pokud se nepodaří zkrotit dluhovou krizi v Evropě

Rodiny utratí navíc 120 korun na osobu a měsíc

"Mohlo by dojít ke zvýšení averze k riziku a tím pádem i ke zvýšení požadovaných výnosů u českých státních dluhopisů. Čím vyšší dluh nashromáždíme, tím více nás to postihne," varoval Marek.

Stávajícím návrhem vybere státní rozpočet o zhruba 23 miliard korun navíc, což je míň, než kdyby byla schválena sjednocená 19procentní daň.

Rozpočty rodin se naopak prohnou méně, než po nich žádal Kalouskův návrh.

Průměrná domácnost by podle Marka při devatenáctiprocentní sazbě utratila měsíčně o 220 až 230 korun na osobu víc než dnes. Při teď schválené dvojí sazbě 14 a 20 procent utratí měsíčně na osobu asi o 120 korun víc než v současnosti. Po sjednocení na 17,5 procenta od roku 2013 to bude o 133 korun víc.

Podle studie institutu CERGE-EI plánované zvýšení spodní sazby daně ukrojí příští rok z reálných příjmů domácností v průměru 247 korun měsíčně.V roce 2013, po sjednocení DPH na 17,5 procenta, se výdaje domácností zvýší podle institutu CERGE-EI průměrně o 410 korun.

Ekonom Pavel Mertlík z Raiffeisenbanky ale upozorňuje, že sjednocením DPH na 19 procentech by zboží z dosavadní nižší desetiprocentní sazby skoro dvojnásobně zdražilo a státu by se to zadními vrátky vrátilo ve vyšších výdajích z rozpočtu.

Podívejte se, proč se důchodci obávají zdražování:

Části důchodců by hrozila chudoba

"Dnes se zejména část důchodců nachází těsně nad hranicí chudoby. Pokud takto razantně zvýšíte ceny, zvýší se jim životní náklady a více lidí tak dosáhne na více dávek. Důchody by pak bylo potřeba valorizovat, dráž by nakupovala i vláda," shrnul Mertlík, proč by sjednocení DPH na 19 procentech přineslo státu nové výdaje ve výši 10 miliard korun.

Podle něj je tak proto DPH ve stávající podobě pro rozpočet "jednodušší". "Z makroekonomického pohledu se zdá, že dopady na růst HDP nebudou tak velké," řekl k dnes přijaté verzi rozpočtu Mertlík, podle kterého se Kalouskovi schodku 105 miliard v kombinaci s dalšími škrty dosáhnout podaří.

Mertlík proto dokonce připustil možnost, že jednotná 19procentní DPH posloužila Kalouskovi po vzoru jednoho středověkého malíře jako vyjednávací "bílý psíček" - tedy návrh, o kterém ministr předem tušil, že ho Věci veřejné odmítnou. Kalousek tedy mohl psíčka ze svého plátna smazat, a zdánlivě tak ustoupit k předem připravené verzi obrazu. Dosáhl by svého a Věci veřejné to budou považovat za své vítězství.

V červnu byla inflace podle ČSÚ na 1,8 procentech. Podle Marka současný návrh zrychlí růst cen až o 1,2 procentního bodu. V tom se víceméně shoduje s Mertlíkem, který spočítal, že dnes schválený návrh DPH zrychlí inflaci až na 3,2 procenta. Jednotná devatenáctiprocentní daň by podle něj vedla až ke čtyřprocentnímu růstu cen.

Podle materiálu ministerstva financí k novele zákona o DPH, na které se shodla vláda v květnu, se inflace v příštím roce zvýší o 1,2 procentního bodu a v roce 2013 se sníží o 0,2 procentního bodu.

 

Právě se děje

Další zprávy