Konkurz Sazky platí, vzkázal Pentě soud

Veronika Skálová Veronika Skálová
20. 7. 2011 11:34
Vrchní soud odmítl odvolání Gladiolusu a E-Investu proti konkurzu Sazky
Konkurz Sazky platí, řekl vrchní soud den poté, co Aleš Hušák stáhl své odvolání proti němu.
Konkurz Sazky platí, řekl vrchní soud den poté, co Aleš Hušák stáhl své odvolání proti němu. | Foto: Petr Protivánek

Praha - Konkurz na loterijní společnost Sazka platí, rozhodl Vrchní soud v Praze. Ten zamítl odvolání společnosti Gladiolus, která zastupuje zájmy skupiny Penta a firmy E-Invest.

Informovala o tom mluvčí Sazky Lenka Tichá. "Vrchní soud zastavil řízení o odvolání dlužníka společnosti Sazka proti prohlášení konkurzu a odmítl zbývající odvolání věřitelů," uvedla Tichá.

V úterý své původní odvolání proti konkurzu Sazky stáhl předseda představenstva Aleš Hušák. Zástupci skupiny Penta to označili za jednoznačný krok směrem ke spojenectví s největšími věřiteli Sazky - PPF a KKCG.

"Zpětvzetí odvolání pana Hušáka bylo vzato na vědomí tím způsobem, že bylo řízení zastaveno. Odvolání dvou společností bylo odmítnuto," řekl ČTK mluvčí pražského vrchního soudu Jan Fořt. Soud odůvodnění rozhodnutí v nejbližší době zveřejní na internetových stránkách.

Skupiny PPF a KKCG už dříve daly najevo, že by konkurz prosazovaly znovu i tehdy, pokud by jeho první vyhlášení soud zrušil.

"Rozhodnutí vrchního soudu je dobrou zprávou nejen pro věřitele, ale i pro Sazku samotnou, protože znamená, že mohou být dokončeny kroky, které povedou k její záchraně a dalšímu rozvoji do budoucna," uvedl Dan Plovajko, mluvčí skupiny KKCG.

Penta chce transparentní dražbu Sazky

Už méně spokojení jsou s rozhodnutím vrchního soudu zástupci společnosti Penta. "S největší pravděpodobností se odvoláme i k Nejvyššímu soudu. V každém případě ale očekáváme, že pan Cupka vyhlásí veřejnou dražbu, která umožní maximalizovat hodnotu konkurzní podstaty a že tato dražba proběhne transparentně a férově," uvedl mluvčí Penty Martin Danko.

Konkurenční sázková společnost Fortuna, kterou Penta vlastní, totiž jako první po vyhlášení konkurzu na Sazku přišla s nabídkou na její odkup. Nabízí dvě až dvě a půl miliardy korun za loterijní byznys Sazky, tedy za její značku, ochranné známky jejích her či smlouvy s obstaravateli a majitelem sítě terminálů. Nabídka nezahrnuje pozemky a nemovitosti.

Sazka, která nyní podléhá insolvenčnímu správci Josefu Cupkovi, momentálně žije z půjčky od společnosti Moranda, kontrolované skupinou PPF. Úvěrová smlouva, kterou schválil věřitelský výbor, počítá se sumou až 500 milionů korun. Ta má pomoci zajistit běžný chod společnosti.

 

 

Právě se děje

Další zprávy