Chmury na tváři německých investorů. Obávají se krize

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
19. 7. 2011 13:30
Kromě situace v jihoevropských ekonomikách děsí Němce i problémy USA

Mannheim - Čím dál více se chmuří němečtí investoři a analytici. Jejich nálada se podle indexu, který zpracovává mannheimský institut ZEW dále propadla.

Index již klesl na nejnižší úroveň od počátku roku 2009. "Důvěrou investorů otřásá eskalující dluhová krize v eurozóně a rostou i obavy z hospodářského a fiskálního vývoje ve Spojených státech", uvedl  ZEW.

Index ZEW klesl poměrně výrazně: Na -15,1 bodu z červnové úrovně -9,0 bodu. Analytici dotázaní agenturou Reuters přitom čekali v průměru pokles na -12,4 bodu.

Nejhorší údaj za dva a půl roku

Ukazatel je nyní nejnižší od ledna 2009, kdy se západní svět nacházel v nejhorší fázi finanční krize a ekonomické recese.

Situace německé ekonomiky je sice příznivá, investory, kteří se orientují na budoucnost, však trápí problémy se státními dluhy a špatné vyhlídky na jejich řešení. Dluhová krize v eurozóně hrozí přelitím do velkých jihoevropských ekonomik a USA mají potíže se zvýšením dluhového stropu federální vlády. To se pak může přenést i do Německa.

"Ve světle nestabilního globálního ekonomického prostředí vyvstává otázka. jak dlouho bude moci německá ekonomika růst současným tempem," uvedl šéf ZEW Wolfgang Franz.

Německá ekonomika v loňském roce stoupla o 3,6 procenta, tedy nejrychlejším tempem od sjednocení země v roce 1990. V prvním čtvrtletí letošního roku se HDP zvýšil o 5,2 procenta, pro zbytek roku a příští rok se však čeká výrazné zvolnění tempa.

ZEW zjistil červnový vývoj nálady na základě dotazů u 288 respondentů. Průzkum se odehrál v období od 4. do 18. července.

 

Právě se děje

Další zprávy