Hušák stáhl odvolání proti konkurzu, funkci má dál

Ekonomika Ekonomika
19. 7. 2011 13:31
Odvolání stáhl půl hodiny před začátkem valné hromady, která se nakonec nekonala
Aleš Hušák stáhl své odvolání proti konkurzu půl hodiny před plánovaným začátkem valné hromady, která se nakonec nekonala.
Aleš Hušák stáhl své odvolání proti konkurzu půl hodiny před plánovaným začátkem valné hromady, která se nakonec nekonala. | Foto: Radek Pecák

Praha - V den, kdy měla valná hromada Sazky rozhodovat o konci jeho šestnáctileté kariéry v čele loterijní společnosti, stáhl Aleš Hušák své odvolání proti vyhlášení konkurzu na loterijní společnost Sazka.

Informaci jako první přinesl server iHNed.cz, posléze ji v prohlášení potvrdil i sám Hušák.

Ten své odvolání proti konkurzu stáhl zhruba půl hodiny před plánovaným začátkem valné hromady, která se nakonec nekonala.

"Reagoval jsem tím na prohlášení zástupců věřitelského výboru společnosti, který uvedl, že pokud by Vrchní soud v Praze k odvolání Sazky konkurz na její majetek zrušil, budou členové tohoto výboru hlasovat znovu pro prohlášení konkurzu. Z toho je zřejmé, že cesta k reorganizaci Sazky je definitivně uzavřena, a mně jako předsedovi představenstva tak nezbylo nic jiného, než minimalizovat škody, které z tohoto rozhodnutí věřitelů vyplývají," zdůvodnil svůj krok.

Hušák údajně nabídl největším věřitelům Sazky, tedy skupinám PPF a KKCG, že pokud jej udrží ve funkci, stáhne své odvolání proti konkurzu Sazku, které leží u vrchního soudu.

Jak ČTK řekl mluvčí skupiny PPF Alexej Bechtin, takové řešení není možné a skupina trvá na dokončení konkurzu. "Žádná taková nabídka nepřišla. Pokud by soud konkurz zrušil, znovu bychom prosadili řešení úpadku konkurzem," řekl Aktuálně.cz mluvčí KKCG Dan Plovajko.

Hušákovo odvolání proti konkurzu ale nebylo jediné, které u vrchního soudu leží. Prostřednictvím fondu Gladiolus jej podala i skupina Penta. "K jeho stažení se v žádném případě nechystáme, domníváme se, že se jedná pouze o snahu o zmanipulování celého procesu, do kterého se tentokrát z neznámých důvodů zapojil i Aleš Hušák," konstatoval mluvčí skupiny Martin Danko.

Úterní valná hromada měla na programu změny v představenstvu společnosti a vedení hlavního akcionáře, tedy ČSTV, se předem netajilo tím, že cílem je zbavit Aleše Hušáka funkce předsedy představenstva.

Přestože se akcionáři sešli, valná hromada se ale nakonec neuskutečnila kvůli procesním důvodům. Část akcionářů totiž neměla u sebe své akcie, které jsou uloženy v sejfu Sazky. Podle stanov se jimi musí prokázat nejpozději hodinu po oficiálním začátku setkání, což se nestalo. Znovu se tak akcionáři sejdou 22. srpna.

Aleš Hušák tak zůstává i nadále předsedou představenstva Sazky.

 

Právě se děje

Další zprávy