ÚOHS našel v zadání tendru na prověření paliv chyby

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
18. 7. 2011 17:17
Při výběru firmy, která prověří kvalitu paliv, se obchodní inspekce dopustila několika chyb.

Brno - Při výběru firmy, která bude hodnotit kvalitu pohonných hmot, se Česká obchodní inspekce (ČOI) dopustila několika chyb. Nesrovnalosti zjistil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS).

Informovala o tom ČTK.

Zadání veřejné zakázky neobsahuje relevantní informace, uvádí ÚOHS na svém webu. Ačkoliv totiž ČOI uvedla maximální možnou cenu tendru, připustila, že kvůli růstu sazby z přidané hodnoty může dojít ke změnám.

"Takovýto postup zadavatele je nutné označit za netransparentní," uvedl předseda ÚOHS Petr Rafaj.

Přihlásila se pouze SGS

Tendr podle ÚOHS také diskriminoval firmy, které na území Česka nedisponují provozním zázemím. "Zadavatel svým postupem omezil okruh možných dodavatelů," stojí v rozhodnutí ÚOHS.

O zakázku za zhruba 70 milionů korun, která byla vypsaná v polovině roku 2010, se přihlásila pouze společnost SGS Czech Republic (dříve Ústav paliv a maziv). ČOI však toto výběrové řízení nakonec zrušila.

V současné době rozbory pohonných hmot uskutečňuje právě SGS Czech Republic, jak ale sdělila jana Jelínková z ÚOHS: "V návaznosti na rozhodnutí ÚOHS je připravováno nové výběrové řízení."

Hlavním úkolem vítěze bude provádění laboratorních zkoušek a rozborů vzorků pohonných hmot, které čerpací stanice prodávají, a následné poskytování analýz obchodní inspekci.

 

Právě se děje

Další zprávy