Fortuna má smělý plán, s Lotem chce uzmout třetinu trhu

Tereza Holanová Tereza Holanová
18. 7. 2011 15:31
Automaty společnost umístila hlavně do trafik a na benzinové pumpy
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Přetahovaná o podíl na loterijním trhu se rozjela naplno.

Týden po Tipsportu spustila v pondělí svou loterii Fortuna, která chce do dvou let přilákat nejméně třetinu všech českých sázkařů. Pomoci jí v tom má vysoký jackpot i dostupnost terminálů.

Jackpot loterie Loto začíná na 10 milionech Kč, v samotné loterii lze vyhrát za 20 korun až 10 milionů. Zástupci Fortuny přitom zdůrazňují, že vyhrává každá čtvrtá sázenka.

Slosování bude vždy probíhat ve středu a v sobotu od 18 hodin, na vysílání se Fortuna předběžně dohodla s televizí Nova.

Fortuna chce stát vedle Sazky

Loterií bude Fortuna konkurovat společnosti Sazka, která sice postupně vstává z mrtvých kvůli své insolvenci, ale i tak nyní na loteriích vydělává o 70 procent méně než v loňském roce.

Přestože je v provozování loterie Fortuna nováčkem, do dvou let chce mít na českém trhu podíl 20 až 30 procent. Získat by mohla jednak některé dosavadní zákazníky Sazky, kromě toho zástupci Fortuny počítají s tím, že přitáhnou i nové zájemce.

"Myslíme si, že trh tu má rezervu," tvrdí Martin Illner, ředitel Fortuna Entertainment Group. Pro loterijní průmysl podle něj platí, že po vstupu konkurence se původní trh zvětší.

Vedení Fortuny si myslí, že v dalších letech budou na loterijním trhu působit pouze dvě dominantní společnosti: Sazka a Fortuna. Skupina Tipsport, která minulý týden spustila loterii Tipšestka, se podle Illnera nemá šanci stát plnohodnotným hráčem.

"Nechceme předběhnout Sazku, prioritou pro nás nadále zůstávají sázkové kurzy," komentoval Michal Peterka z tiskového oddělení Tipsportu. "Očekáváme, že náš podíl bude 8 až 10 procent," uvedl pro Aktuálně.cz.

Jakou část českého trhu si každá společnost ukrojí, se podle něj ukáže zhruba za půl roku, je však jasné, že monopol Sazky skončil.

Problémy Intralotu na Fortunu vliv nemají

Loterijní terminály poskytuje Fortuně řecká skupina Intralot, která patří k nejvýznamnějším dodavatelům loterijní techniky v Evropě. V Řecku ovšem aktuálně pět jednatelů Intralotu čelí žalobě, že zpronevěřili miliony eur.

Že to nějak ovlivní vztah Fortuny s Intralotem, si vedení sázkařské společnosti nemyslí. "Nechceme zkoumat, zda má Intralot pravdu, věříme, že se vše vyjasní," říká předseda dozorčí rady společnosti Jozef Janov.

Cena jednoho terminálu podle Janova činila plus minus 5 tisíc eur. V letošním roce by tak měla Fortuna za terminály zaplatit okolo 10 milionů eur. Samotný centrální systém stál další milion eur, výdaje na marketing by v roce 2011 měly činit 5 milionů eur.

Terminály v trafikách a benzinkách

V den spuštění své loterie měla Fortuna v Česku přes sedm set terminálů, příští týden se má jejich počet zvýšit na 1 400. Do konce letošního roku skupina plánuje provozovat 2 tisíce prodejních míst.

Celkově jich nechce mít na území Česka více než 3,5 tisíce, ačkoliv investiční skupina Penta, která Fortunu vlastní, dříve prohlásila, že by terminálů mělo být až 5 tisíc. Pro srovnání, Sazka v současnosti provozuje okolo 6,5 tisíce terminálů.

Terminály Fortuna umístila jednak do svých poboček, ale především do prodejen různých řetězců, mezi které patří například Citi-Tabák, HDS Retail, Geco, Valmont nebo Peal.

"Terminály budeme umisťovat tam, kam většina populace chodí za předměty svojí denní potřeby. Nebudou to žádné herny, bary, restaurace a další obskurní podniky, ale trafiky, benzinky, potraviny a další místa, která běžně navštěvujeme," říká marketingová ředitelka projektu Fortuna Loterie Lenka Janouchová.

Ve svých pobočkách Fortuna podle ní zatím umístila pouze 80 terminálů.

Část vydělaných peněz se Fortuna chystá věnovat na charitativní účely, v současné době vyjednává spolupráci s Centrem Paraple nebo s Kontem Bariéry. V letošním roce chce na tyto projekty poskytnout 15 procent svého obratu.

 

Právě se děje

Další zprávy