Veřejných zakázek nepřibývá, zůstávají na úrovni loňska

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
17. 7. 2011 17:06
Loňský rok znamenal propad investic ve veřejném sektoru, částka ani letos nestoupá
Veřejných zakázek letos mírně ubylo.
Veřejných zakázek letos mírně ubylo. | Foto: Radek Pecák

Praha - Pro firmy, které si brousí zuby na veřejné zakázky, to rozhodně není dobrá zpráva. V prvním pololetí letošního roku se totiž hodnota zakázek z veřejného sektoru zastavila na úrovni roku 2010, který byl ve znamení výrazného propadu ve srovnání s minulostí.

Jak v analýze zjistila inženýrská a poradenská společnost ÚRS Praha, objem veřejných zakázek byl v pololetí 50,5 miliardy korun, tedy asi o 300 milionů vyšší než o rok dřív, počet zakázek se ale mírně snížil.

Růst objemu zakázek vykázala v první půlce roku o deset procent jen výstavba technické infrastruktury, a to zhruba na 23 miliard korun. Největší propad o 26 procent vykázaly naopak veřejné zakázky na bytové stavby, úřady jich zadaly za 1,1 miliardy korun.

Největší objem zakázek získala v první části roku od veřejné správy Eurovia CS. Druhým nejúspěšnějším soutěžitelem byl Metrostav, třetí byla společnost OHL ŽS.

Podíl samospráv na veřejných stavebních zakázkách zadaných od ledna do června 2011 byl přibližně poloviční. "Výrazně převyšuje podíl vládního sektoru, který byl v minulých letech vždy převažující,"  řekl ČTK ředitel ÚRS Praha pro inženýrskou činnost Zdeněk Kunc.

V prvním pololetí veřejná správa zadala dvě zakázky v hodnotě nad miliardu korun. Jde o stavbu plynovodu Gazela a části obchvatu Chrudimi. Do statistik se už nestačila dostat červnová zakázka pražského dopravního podniku na výstavbu technologické části budovaného úseku metra Dejvická-Motol v hodnotě 3,7 miliardy korun.

 

Právě se děje

Další zprávy