Evropská komise vyšetřuje ČEZ, kvůli nekalé soutěži

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
15. 7. 2011 12:46
ČEZ čelí podezření, že skupoval kapacity v přenosové síti, aby omezil své konkurenty

Brusel - Energetický gigant ČEZ čelí podezření, že omezoval své konkurenty na českém velkoobchodním trhu s elektřinou. Evropská komise už kvůli tomu zahájila vyšetřování.

Podezírá ČEZ, že shromažďoval kapacity v přenosové síti, aby zabránil ve vstupu na trh další společnosti. Pokud se ale podezření potvrdí, hrozí ČEZ pokuta v řádech desítek milionů korun.

"Zahájení formálního řízení neznamená, že komise má důkaz o porušení předpisů. Znamená to pouze, že komise bude tuto věc šetřit přednostně," uvedla komise.

Skupina ČEZ si  však není vědoma žádného pochybení.

"Ještě dlouho před tím, než proběhla první inspekce komise v roce 2009, již byly podepsány závazné smlouvy na dodávku technologie i plynu. Získali jsme navíc, a to ještě v předstihu oproti původnímu plánu, všechna povolení a na jaře letošního roku se plně rozběhly práce na výstavbě paroplynového bloku v Počeradech," uvedla mluvčí skupiny ČEZ Eva Nováková.

To vše podle ní dokazuje, že rezervace přenosové kapacity nebyla spekulativní, ale souvisela s projektem firmy.

Brusel se českou polostátní energetickou firmou nezabývá poprvé. Razii v jejím sídle i v sídle Energetického a průmyslového holdingu, který patří do skupiny J&T. Současné vyšetřování se ale této firmy netýká.

Podle dřívějších informací deníku Mladá fronta Dnes se měl český energetický gigant provinit tím, že si údajně u správce českých přenosových sítí ČEPS rezervoval tak velkou kapacitu pro připojení vlastních elektráren, že jiné projekty neměly šanci získat povolení ČEPS na připojení.

Tento postup vadil především těžební společnosti Pavla Tykače Czech Coal, která má projekt na výstavbu uhelné elektrárny v lokalitě severočeských Počerad.

 

Právě se děje

Další zprávy